S&S Litteraturs romantävling för debutanter avgjord

För ett år sedan utlyste S&S Litteratur romantävlingen Läs mig! för debutanter. Bland många starka tävlingsbidrag har nu tre pristagare valts.

Första pris tillfaller Maria Grundvall för bidraget Sommardrömmen med motiveringen:

Med lätthet och säkerhet styr författaren sin huvudperson genom renoveringsprojekt och relationsbekymmer. Komedins svåra konst behärskas med bravur och vetskapen om människans löjliga belägenhet balanseras av en envis tro på vänskapen och kärleken. Det här är feelgood i Kaskö, skrivet med en sådan skicklighet att juryn hade svårt att lägga manuskriptet ifrån sig. Ett begynnande författarskap i lyxförpackning!

Romanen Sommardrömmen utkommer våren 2020. Prisvinnaren belönas dessutom med 5 000 euro.

Maria Grundvall, född i Kaskö 1976 och bosatt i Helsingfors, är litteraturvetare och arbetar som bibliotekarie och informatör vid Grankulla bibliotek. Hon har tidigare mottagit pris i både Arvid Mörne-tävlingen 2001 och Solveig von Schoultz-tävlingen 2009. Sedan många år tillbaka skriver hon en populär kulturkolumn i tidningen Syd-Österbotten.

Andra pris tillfaller Ida Fellman för bidraget Till framtiden kommer vi genom att sitta och vänta med motiveringen: En roman om en uppväxt som är unik men ändå igenkännlig för alla. En mamma och hennes barn, utelämnade åt varandra. En text som skaver och bjuder på motstånd, med kraft att skaka om sin läsare. Och samtidigt en text som är sinnlig och generös, som visar att förändring är möjlig och att man kan bli hel igen.

Tredje pris Saara Fernström för bidraget Goda moder med motiveringen: En berättelse om ett sverigefinländskt utanförskap, om att leva mellan kulturer i nittiotalets Stockholmsförort. Genom välvalda detaljer och en träffsäker dialog berättas en historia om att finna sig själv. För att hitta hem måste man först bryta sig ut.

Andra- och tredjepristagaren belönas med 1 000 euro var.

Juryn bestod av författarna Sirpa Kähkönen och Ellen Strömberg samt av Martin Welander och Anna Friman, redaktör respektive litterär chef vid S&S Litteratur.