Karin Lindroos blev trött på planlösa och osorterade listor och skrev en modern stugbok

Karin Lindroos blev trött på planlösa och osorterade listor och skrev en modern stugbok

Här kan du bekanta dig närmare med Stugboken.

 

I Stugboken kan du anteckna allt om sitt fritidshus: byggnadsår, renoveringar, väderobservationer, kontaktuppgifter till lokala elektrikern, utflyktsmål, festminnen, trädgårdsplaner, recept, och framtidsdrömmar.
Vi har alla haft samlingar av listor och anteckningar, spridda i block som städas bort eller försvinner i digitala moln. Karin Lindroos ville organisera drömmarna, och de eviga listorna.
– Jag har mängder av anteckningsböcker med listor på renoveringsplaner, husdrömmar och to do´s, men Stugbokens färdiga ramar och fyll-i-sidor gör att en verkligen tar sig tid att få ner allt till pappers på ett och samma ställe.
Förutom de tomma sidorna att fylla i innehåller Stugboken bland annat tips på hur du lever mera miljövänligt på stugan och hur du eldar effektivt. Därtill innehåller boken recept, sällskapslekar och andra vardagsnära tips.

Slitet föreningshus blev drömmen
Lindroos drömde om ett liv på landet. Efter 16 år i Helsingfors i hyreslägenheter och hyrda sommarboenden hittade hon sin fristad där själen äntligen kunde slå sig till ro. I dag bor hon och hennes familj på landsbygden i Ingå. Här får den egna smaken styra renovering, inredning, färger och former.
– En av mina största passioner och intressen är att skapa mysiga miljöer för mig och min familj.
Huset de köpte och renoverade är Ingå socialdemokraters gamla föreningshus, inte den mest typiska stugan, men det var kanske just det som fångade Lindroos uppmärksamhet.
– Rymden i den stora mötessalen lockade, och de roliga utrymmena, som en läktare och en scen. Och det förmånliga priset.

Tålamod i kaoset
Lindroos har renoverat huset grundligt ända sedan år 2016. Det mest utmanande har varit att stå ut med det halvfärdiga.
– Det har varit fint och fixat när man ser till höger, men osannolikt kaos med battingar, isolering, sågspånshögar, verktyg, halvdruckna kaffekoppar och byggnadsställningar när man blickar till vänster.
Tålamodet sätts på prov när en har stora drömmar, men vägen till att förverkliga dem är lång. Lindroos säger att hon själv saknar tålamod.
– Jag önskar absolut mera tålamod, för ger man allt lite mera tid så dyker oftast smartare och hållbarare lösningar upp längs med vägen.
Lindroos är en estet som föredrar det vackra framom det funktionella. Det finns några måsten för att hon ska fastna för ett ställe.

Patina före praktiskt
– Patina går före praktiskt i alla lägen. Ursprungligt golv och tak är fint. Och så måste ett fritidsställe ha trevliga platser att sitta på utomhus i morgon- och kvällssol.
Vård av gamla hus tar visserligen en del energi, men mest ger det Lindroos kraft och glädje.
– Jag kan inte få nog av att fantisera om såpskurade golv, bevarade tapeter, pärlspont som överraskar under spånskivor, stenväggar med patina. Så med syskonen köpte vi farmors gamla småbruk på Kimitoön. Nu blir det nerskrivna visioner och listor igen.