Svenskfinlands bokhandlar: Borgå

Svenskfinlands bokhandlar: Borgå

I Borgå är det Suomalainen kirjakauppa/Finska bokhandeln som ser till att borgåbornas lästörst släcks. Den hittas mitt i stan på Fredsgatan 27 och har ett bra urval svenskspråkiga böcker, både rikssvenska och finlandssvenska i alla kategorier – böcker för vuxna, barn, ungdomar, fakta och fiktion. Butikschef är tvåspråkiga Johanna Koskivaara (för övrigt talar alla anställda i bokhandeln svenska). Personalen gillar sina jobb och många har jobbat där över tio år – någon ända sedan starten. Själv har Johanna jobbat här över femton år och älskar sitt jobb. Hon gillar kombinationen av litteratur och kundtjänst – därför studerade hon också litteraturvetenskap och kombinerade med kurser på Hanken bara för att bättre kunna arbeta med försäljning av böcker.  Att få kombinera sin hobby med sin utbildning är rena lyxen.

Semester- och turistsäsongen märks väldigt bra i Borgå: kunderna kommer in och vill ha sommarläsning åt hela familjen på en gång och blir ofta glatt överraskade av det svenska urvalet i butiken. Man vill att barnen håller igång läsningen under sommarlovet och man vill ha underhållning i hängmattan eller för regniga dagar. Dessutom gläder det Johanna att man också vill spela traditionella brädspel.

Av S&S böcker har de mest populära i år varit Merete Mazzarellas Om livets mening samt Alfred Backas Finland hundranånting.

– Det var troligen en hel del studenter som fick den i examensgåva i år, säger Johanna.