Svenskfinlands bokhandlar: Hangö

Svenskfinlands bokhandlar: Hangö

I sommar åker vi på turné till Svenskfinlands bokhandlar: från Lovisa i öst till Jakobstad i nordväst via Mariehamn i väst. Är du på sommarstället utan lämplig läsning rekommenderar vi varmt ett besök i din lokala bokhandel!

Efter Karis och Ekenäs har vi nu kommit fram till Tias Bok i Hangö. Maria Sarnikorpi, som driver affären, har en lång erfarenhet från branschen: hon har arbetat i bokhandel sedan 1986, först i Varubodens Bestseller-bokhandel (som för övrigt hade filialer i  både Karis och Kyrkslätt), och sedan 1998 i då nyöppnade Tias Bok. Bokhandeln ägdes på den tiden av Carita Holmström – Tia – som drev den ända till sin pensionering 2009. Då Maria tog över behöll bokhandeln sitt namn; detta som bakgrund ifall någon undrar vem Tia är.

Det bästa med att ha bokhandel är enligt Maria förstås böckerna.

– Tyvärr hinner jag inte läsa så mycket som jag skulle önska, men när jag hinner har jag tre böcker på gång samtidigt och läser lite enligt sinnesstämning, säger Maria.

Föga förvånande går alla böcker som handlar om Hangö bra åt i bokhandeln. Av Schildts & Söderströms böcker har Finland hundranånting av Alfred Backa varit en bästsäljare i år.

Förutom böcker säljer Maria också kontorsmaterial, pysseltillbehör, kort  och sjökort. Maria säljer lika mycket finsk- och svenskspråkiga böcker.

Sommarsäsongen i Hangö är viktig, och vädret påverkar så klart mängden turister. Förra sommaren visade sig vädret inte från sin bästa sida vilket märktes  i antalet sommargäster, så den här sommaren håller vi tummarna för fint väder. Och åker du till Hangö – titta in i Tias bok!