Svenskfinlands bokhandlar: Jakobstad

Svenskfinlands bokhandlar: Jakobstad

I sommar åker vi på turné till Svenskfinlands bokhandlar: från Lovisa i öst till Jakobstad i nordväst via Mariehamn i väst. Är du på sommarstället utan lämplig läsning rekommenderar vi varmt ett besök i din lokala bokhandel!

På vår turné är vi nu längst upp i norr och besöker Jakobstads bokhandel på Storgatan 11. Bokhandeln har långa anor. Den grundades på 1880-talet av tre systrar Sandström. År 1921 köptes bokhandeln av Karl Teodor Granholm, farfar till Christel som driver bokhandeln nu.  1927 blev bokhandeln ett aktiebolag och vi noterar att också både Söderströms och Schildts förlag  ägde några aktier i bokhandeln (inte  nu längre, dessvärre). Bokhandeln har funnits på samma adress sedan början av 1900-talet – då bestod huset av en liten charming träkåk som revs och byttes ut mot ett höghus 1946. Så länge huset byggdes var Bokhandeln utlokaliserad, men återkom till ”sitt hörn” så fort huset var färdigt

Christel Granholm-Hagen (som jobbat här sedan 1978) driver bokhandeln idag, men chef är ännu hennes mamma, Gunni-May Granholm som trots att hon är pensionär ännu sköter sådant hon kan göra hemifrån, på distans.  I bokhandelns källare finns företaget  JTB-Marin – som också hör till familjeföretaget – som tidigare fanns i lokalen bredvid men när Granholms tog över den 2002 slog man ut väggen, flyttade ner  båtprylarna i källaren och flyttade  upp  böckerna till gatunivå.

När S&S är på besök i Jakobstad är Christel för ovanlighetens skull inte på plats, för det är hon nämligen så gott som alltid.  I stället pratar jag med Arja och Annika, som båda har jobbat i bokhandeln i cirka tio år.  De konstaterar att lokala författare  eller böcker med lokal anknytning fungerar allra bäst; i vår har till exempel Jakobstadsbördige Philip Teirs roman Så här upphör världen sålt bra,  samt också Alf Snellmans deckare Mordet på Cypern. I fjol var bästsäljaren Mårten Westös Eremenko-bok. Så här på sommaren köper kunderna – och turisterna, för dem finns det av här – gärna pocketböcker som semesterläsning. Barnböcker går bra åt, och eftersom havet är nära, också sjökort. Dessutom har bokhandeln ett fint urval svenskspråkiga brädspel, som har bra åtgång året om.  Dessutom fungerar bokhandeln som något av en infopunkt – man får svara på frågor om lite av varje.

Kommersen de fyra senaste åren har störts lite av det enorma bygget som pågått intill; har inte gatan varit uppgrävd har huset varit täckt av presenningar, torgets parkeringsplatser har inte varit i bruk och man har inte fått köra på Storgatan.  Snart ska det hela ändå vara klart och då hoppas Arja och Annika på en kundtillströmning  in till centrum igen.  Det blir nämligen väldigt fint i centrum av Jeppis, så det lönar sig att ta sig en titt! Om inte tidigare, så på Jakobs Dagar i juli då det är rena rama karnevalen i stan.

Wava Stürmer har beskrivit Jakobstads bokhandel i en av sina böcker, Samtidigt (Scriptum 2011, slutsåld). Själva dikten beskriver tiden före höghuset, det vill säga den charmiga träkåken, när man ännu sprättade upp böckerna, så någon slasktratt hittar man inte längre I bakrummet.

Bokhandeln i hörnhuset har golv i olika nivåer.

Mot gården en skrubb
för liten att kallas rum
men där ryms kaffekokaren,
skorppåsen, slasktratten med tvålbitarna.

Handduken ständigt grå och halvvåt.

Till höger emballagen på väg ut
och katten på väg in.

Men där inne böckerna.

Rum efter rum.

Doft av trycksvärta och lim. Böcker
som skulle skäras upp
innan man läste.

Böcker som pantar på svar till alla frågor.