Svenskfinlands bokhandlar: Lovisa

Svenskfinlands bokhandlar: Lovisa

I sommar åker vi på turné till Svenskfinlands bokhandlar: från Lovisa i öst till Jakobstad i nordväst via Mariehamn i väst. Är du på sommarstället utan lämplig läsning rekommenderar vi varmt ett besök i din lokala bokhandel!

Lovisa bokhandel finns på Drottninggatan 11, på andra våningen i köpcentret Galleri Lovisa. Ägare sedan ett knappt år tillbaka är Kristina Eriksson. Hon tog över bokhandeln efter sin syster Lillemor Elonen, men något språng in i det okända var det inte: Kristina hade då redan hoppat in och hjälpt till i bokhandeln under många år. Det hon gjorde sedan var däremot mer oväntat: knappt hade bläcket på kontraktet torkat när hon beslöt sig för att utvidga bokhandeln. Hon lät renovera det nya utrymmet och inredde smakfullt med läshörna, takkronor och fina färger – och tog förstås in mera böcker.

Kristina berättar att läshörnan har ökat försäljningen av böcker. Kunderna stannar längre, och när de sitter och bläddrar i böckerna köper de också mera, och också sådant de kanske inte tänkt att de skulle göra när de steg in i affären. Utvidgningen har inverkat positivt på hela verksamheten: när det finns mera utrymme finns det mera ro för alla kunder, oberoende av om de köper pysselmaterial eller böcker. Kunderna ska få ta tid på sig.

Kristina tycker också att det är viktigt att byta plats på böckerna med jämna mellanrum och lyfta fram nyheter i takt med att de kommer in. Då märker kunderna att det hänt något sedan sist, och bokhandeln känns intressant och det finns alltid nya titlar att upptäcka.

Kristina säljer också pyssel- och hobbymaterial och av henne kan man få sakkunnig guidning gällande konstnärsmaterial, eftersom hon tidigare bland annat varit lärare i dekorationsmålning på Axxell.

När sommaren kommer märks turistsäsongen också här, då besökare kommer in och köper vykort och semesterläsning eller sjökort. En rolig detalj är att bokhandeln av någon anledning också fungerar som inoffciell informationsbyrå för både turister och ortsbor. Kristina berättar att hon och hennes anställda Sanna får de mest intressanta frågor! Det kanske beror på antagandet att de som säljer böcker och läser mycket också måste vara insatta i det mesta. Testa själv nästa gång du har vägarna förbi Lovisa!