Svenskfinlands bokhandlar: Mariehamn

Svenskfinlands bokhandlar: Mariehamn

I sommar åker vi på turné till Svenskfinlands bokhandlar: från Lovisa i öst till Jakobstad i nordväst via Mariehamn i väst. Är du på sommarstället utan lämplig läsning rekommenderar vi varmt ett besök i din lokala bokhandel!

I Mariehamn finns två anrika bokhandlar: Lisco Bok & Papper på Skarpansvägen 25 som fyllde 70 år i juni, och Mariehamns bokhandel som har över 100 år på nacken. Vi träffade Pernilla och Dante Söderlund som driver Mariehamns bokhandel.                                                    

Bokhandeln grundades år 1886 och har funnits oavbrutet sedan dess, i samma kvarter, förutom under ett avbrott på ett par månader år 1995 då bokhandeln gick i konkurs. Då beslöt Pernilla och Dante slå till – de hade bott i Sverige ett tag men ville gärna hem till Åland igen. Den 13 oktober samma höst öppnade de nya Mariehamns bokhandel och på den vägen är det.  Ett bra beslut de aldrig har ångrat.

– En bokhandel är en känslig miljö, säger Pernilla. Det ska vara ordning och reda men ändå mysigt, och så ska det dofta böcker.

Här säljs också kontorsmaterial, men böckerna har den största ytan. Idag jobbar sex fast anställda i bokhandeln – ett bra gäng som har roligt tillsammans på jobbet, vilket märks. Ålänningarna är trogna bokköpare och läser mycket. Framför allt böcker med anknytning till Åland har god åtgång. Därför gillar Pernilla och Dante Schildts & Söderströms höstutgivning för här finns många titlar med anknytning till landskapet: Carina Karlsson, som ger ut romanen Algot, och Karin Erlandsson, aktuell med äventyrsromanen Pärlfiskaren, bor båda på Åland, och Malin Klingenberg som tillsammans med Joanna Vikström Eklöv står bakom serien om Patrik och Pensionärsmakten har bott på Åland.  Det finns förstås en lokalhylla i  bokhandeln, där man samlar allt med anknytning till Åland.

Sommaren är livlig och turisternas närvaro märks väl. Juli är en försäljningsmässigt bra månad, strax efter julklapparnas december.  Sommaren är viktig för bokhandeln, och alla finlandssvenskar som kommer in och handlar blir förtjusta när de ser det stora urvalet böcker på svenska.

Ålänningarna själva köper mest böcker som är Ålandsbaserade och anknyter till  kulturhistoria och sjöfart. Därefter kommer pocketböcker, deckare och romaner, och på tredje plats rikssvenska populära böcker och barnböcker.