Svenskfinlands bokhandlar: Närpes

Svenskfinlands bokhandlar: Närpes

I sommar åker vi på turné till Svenskfinlands bokhandlar: från Lovisa i öst till Jakobstad i nordväst via Mariehamn i väst. Är du på sommarstället utan lämplig läsning rekommenderar vi varmt ett besök i din lokala bokhandel!

När-Bok i Närpes på Närpesvägen 12 har ägts av Marita och Hasse Grönberg sedan 1998. Det är en välsorterad bokhandel, med böcker för alla smaker och alla åldrar. Marita brinner för sitt job och hon har väldigt bra koll på nyheter både från Finland och Sverige: vill man ha tag på det allra senaste ska man komma hit. Och om boken man är ute efter inte, då beställer Marita in den. Marita är på plats för det mesta men måste hon hålla ledigt av någon anledning, eller om det är julrusning eller något annat roligt jippo, har hon två inhoppare som ställer upp: Else-Maj, som hoppat in då det behövts ett par extra händer i snart sjutton år, och Amanda, som är nyutbildad merkonom och som gjort sin praktik i När-Bok och jobbat här sedan ett drygt år tillbaka.

Det finns faktiskt böcker om det mesta i När-Bok, och på flera språk. Det mesta går förstås på svenska, men här säljs också böcker på finska och engelska. I Närpes bor människor med trettio olika nationaliteter.

Vill man ha barnböcker på svenska, då hittar man garanterat det man är ute efter: vid senaste kontrollen räknade man till imponerande 1938  olika titlar. Den bokmal som inte hittar en lämplig barnbok bland det sortimentet finns inte…

Närpesborna är trogna kunder och också utsocknes kunder kommer in i bokhandeln när de har vägarna förbi. En liten flicka från England hälsar på sin mormor i Närpes varje sommar, och när hon får glasspengar kommer hon alltid till bokhandeln (för hon lägger inte hela slanten på glass utan sparar också till böcker). “This is my favourite shop”, brukar hon säga, berättar Else-Maj.

Marita och Hasse är uppskattade företagare i Närpes och är mycket omtyckta av sina kunder, för de är så kunniga och intresserade av det de gör.  Som ett bevis på detta blev de valda till Årets företagare i Närpes 2014.  Else-Maj och Amanda gillar sin chef, för hon är uppmuntrande, har stor tilltro till dem och låter dem få fria händer när de är på jobb. Amanda gör till exempel gärna skyltfönster, och byter innehåll i dem så fort det kommer nyheter. Och det gör det ofta i När-Bok!