Svenskfinlands bokhandlar: Nykarleby

Svenskfinlands bokhandlar: Nykarleby

I sommar åker vi på turné till Svenskfinlands bokhandlar: från Lovisa i öst till Jakobstad i nordväst via Mariehamn i väst. Är du på sommarstället utan lämplig läsning rekommenderar vi varmt ett besök i din lokala bokhandel!

Herlers bokhandel på Topeliusesplanaden 12 i Nykarleby har långa anor. Den grundades för långt över 100 år sedan och namnet Herlers fick den när Josef Herler köpte den 1908. Den har haft många ägare genom åren och sedan drygt ett år ägs Herlers av Marina Silvan-Wasberg.  Marina jobbade tidigare i en annan bransch men honhade börjat fundera på att göra något helt annat.  När sedan Herlers blev till salu slog hon till. Att ha en bokhandel hade länge varit högt uppe på önskelistan men hon hade aldrig riktigt trott att det kunde bli verklighet. Marina trivs med att vara bokhandlare:

– Det är mycket givande, det är väldigt kreativt och samtidigt väldigt fysiskt, betydligt mera fysiskt än jag trodde i början. Att flytta på böcker är ofta en kedjereaktion, ska man ändra uppställningen på ett bord får man ju flytta på en hel del böcker. Kontakten med kunderna är ändå det allra bästa med att ha en bokhandel. Varje dag för med sig trevliga möten med kunder och ofta tänker jag på allt trevligt som hänt under dagen på vägen hem i bilen, säger Marina.

Nykarlebyborna är litterärt bevandrade, de är väl medvetna om vad som utkommit och frågar efter både nya och  äldre titlar. Marina gör sitt bästa för att hitta allt kunderna frågar efter. Sommaren för med sig turisterna, de brukar dyka upp efter midsommar och de köper lite av varje, både böcker och annat trevligt tidsfördriv.

Populära böcker det senaste året har föga förvånande varit Laudatur – Finlandianominerade författaren Peter Sandström är ju hemma från Nykarleby.  Christel Sundströms (som vuxit upp i stan) Vonne och Marie har sålt fint och också Alfred Backas Finland hundranånting. Och så Eva-Stina Byggmästars pinfärska Naturbarn, också hon Nykarlebybo.

Själv läser Marina mycket, men ändå hinner hon inte med så mycket som hon skulle önska.  Visst bekantar hon sig med allt som kommer in, men djupläsning hinner hon inte med i den takt hon skulle vilja. Därför har hon en stor hög böcker som väntar på henne när semestern börjar. Hon ska börja med Elena Ferrantes Napolisvit.