Svenskfinlands bokhandlar: Pargas

Svenskfinlands bokhandlar: Pargas

I sommar åker vi på turné till Svenskfinlands bokhandlar: från Lovisa i öst till Jakobstad i nordväst via Mariehamn i väst. Är du på sommarstället utan lämplig läsning rekommenderar vi varmt ett besök i din lokala bokhandel!

På Strandvägen 16 i Pargas finns sedan oktober 2012 bokhandeln Booklet, som ägs och drivs av Ylva Thölix. Det är inte den första bokhandeln i Pargas, tidigare har här funnits bland annat Sokos, Kipas, Liscos och Tibos bokhandlar – de tre senast nämnda delvis samtidigt existerande. Pargasborna har alltså länge haft en egen bokhandel på orten.

Ylva har själv en bakgrund som bibliotekarie och hon har nästan alltid jobbat med böcker: på antikvariat, på bibliotek och på Tibo som katalogiserare.

– Det bästa med att ha en bokhandel är att ha ett yrke som sammanfaller med ens intresse. Att få använda alla sina samlade kunskaper ända från tårna och ändå ständigt ställas inför nya oväntade frågor. Att möta människor, säger Ylva.

Vilken typ av böcker säljer bäst i Pargas?

– Pocketböcker. Innehållsmässigt finns ingen klar linje, kanske en svag dragning mot svenska deckare. Men här frågas efter både mainstreem-titlar och extremt snäva publikationer, berättar Ylva.

Av Schildts & Söderströms böcker från det senaste året har Peter Sandströms Finlandianominerade Laudatur, Merete Mazarellas Om livets mening samt Philip Teirs Så här upphör världen sålt bäst.