Svenskfinlands bokhandlar: Vasa

Svenskfinlands bokhandlar: Vasa

I sommar åker vi på turné till Svenskfinlands bokhandlar: från Lovisa i öst till Jakobstad i nordväst via Mariehamn i väst. Är du på sommarstället utan lämplig läsning rekommenderar vi varmt ett besök i din lokala bokhandel!

På Gros Bokhandel på Vasaesplanaden 15  ett stenkast ifrån torget i Vasa, möts vi  av Anna-Lena Palomäki som äger bokhandeln tillsammans med sin man Tom Svarvars sedan nio år tillbaka. Ofta jobbar här också studerande och unga som vill göra praktikperioder på Gros. Anna-Lena trivs med sitt arbete, det känns betydelsefullt och viktigt att kunna erbjuda ett brett sortiment på svenska. Och det bästa med arbetet i en liten bokhandel är kontakten med kunderna!

Det som går åt bäst i Vasa är främst lokal litteratur men också mycket annat finlandssvenskt och förstås också rikssvenska böcker. Svenska brädspel, olika pappersprodukter och presentartiklar har också bra åtgång.

Vasa är ju som många känner till Finlands soligaste stad och kanske är det den förstaplatsen i statistiken som drar många turister till Vasa på somrarna.  Hur det än är märks sommarsäsongen också på Gros, säger Anna-Lena.

– Under sommaren och andra semesterperioder märker vi en ökad försäljning av speciellt barnböcker, svenska brädspel och lokalt utgivna böcker när utflyttade österbottningar återvänder till hemtrakterna. Turisternas antal ökar även hos oss.

När det kommer till att läsa själv försöker Anna-Lena läsa lite allt möjligt för att kunna vara uppdaterad och ge kunderna boktips.

– I en liten butik är det viktigt att vara insatt och snabbt kunna plocka fram information om både äldre och ny utgivning.

Till sist en väldigt viktig fråga, som många (i alla fall “utbys”, som det heter i Österbotten) säkert funderat på: Varför heter bokhandeln Gros? Det enkla svaret lyder att Gros bokhandel har funnits i Vasa sen 1860-talet (kanske redan tidigare) och haft många ägare: Den som längst drivit bokhandel i Gros var Aina Gros. Hon köpte butiken redan 1912 och butiken fanns i Gros-släktens ägo ända in på 1980-talet.

I Vasa hittar man också  en bokhandel till:  Suomalainen kirjakauppa har en butik i Rewell Center, som också har ett bra urval svenska böcker och svenskspråkig personal, många med lång erfarenhet från branschen. Butikschef Sari Männikkö blir extra entusiastisk när hon talar om Alfred Backas Finland hundranånting, som sålde mycket bra speciellt före julen i fjol – “då tog allt slut som vi fick in”!