Ulla Donner vinner Serie-Finlandiapriset 2020

Bland tio finalister har den enväldige domaren Aulikki Oksanen valt Ulla Donner med serieromanen Skiten till vinnare av Serie-Finlandiapriset 2020.

Ulla Donners Skiten är en originell och skarp samtidssatir. Trots att ”Sibiriska tundran tinar” endast i en liten pratbubbla i början av romanen blir den okontrollerbara naturen samt människors handlingar och val verkets viktigaste teman. Donners teckningskonst är rolig och uppfinningsrik. Den visar tafsande händer och kvinnors avsky, avokadoplantor i fönstren, sexlekars surrealistiska kaos. Även språket, dialogen och funderingarna känns genuina och aktuella.
Ur Aulikki Oksanens prismotivering.

Serieromanen Skiten handlar om några arbetskompisar på reklambyrån Dream Hackers Disruption Agency som går på after work efter att de fått veta att de kanske kommer att få sparken följande dag. Samtalet rör sig kring frihet: frihet gällande jobb, livsval, konsumtion och framtid. På jobbet håller de på med en reklamkampanj för Porv. Porv är en potatisproteinbaserad korv som kommer att skriva köttsubstitutshistoria. Problemet är bara att potatis inte innehåller så värst mycket protein.

Skiten utkommer på finska som Sontaa på Kustantamo S&S.

Ulla Donner är född 1988 i Helsingfors. Hon har studerat grafisk design vid Aalto-universitet och arbetar som illustratör, serietecknare och grafisk designer. Donner debuterade som författare 2017 med serieromanen Spleenish, som kandiderade för Serie-Finlandiapriset 2018.

Serie-Finlandiapriset instiftades år 2007 av Tampere Kuplii ry. Prissumman är 5 000 euro. År 2020 var 57 seriealbum nominerade till priset. En förvalsjury valde ut tio finalister varav årets enväldige domare Aulikki Oksanen utsåg vinnaren.

 

9789515249258