Vårt program på Bokström

Här kan du följa med programmet med början kl. 9.00 på fredag 3.12. 40 program på två dagar!

Fredag 3.12

9.00 Kulturens mening i en orolig tid

Tatjana Brandt, Michel Ekman, Ebba Witt-Brattström

Tatjana Brandt och Michel Ekman är aktuella med färska böcker om vad de älskar mest: litteratur, film, bildkonst och musik. Ett samtal om kulturens betydelse och mening i en orolig och allt dummare samtid.

Moderator Ebba Witt-Brattström

Arrangör Förlaget, Schildts & Söderströms

 

10.30 Tema: klass          

Robert Åsbacka, Mikael Crawford, Pia Ingström

Robert Åsbacka är tillbaka på sin mammas gata med en roman där nedmonteringen av det socialdemokratiska välfärdssamhället är parallellt med den nedåtgående spiralen i jagberättarens eget liv. Mikael Crawford skriver en burlesk om kollisionen mellan rika Helsingforsare och sega östnylänningar. Varför blev klasskillnaderna åter aktuella?

Moderator Pia Ingström

Arrangör Schildts & Söderströms

 

12.00 Gå dit det bränns

Mathias Rosenlund, Kaj Korkea-aho, Pia Ingström

Mathias Rosenlund och Kaj Korkea-aho har aldrig gjort det lätt för sig i sina val av litterära teman. I årets romaner går de ännu längre in på tabubelagda ämnen, som sadomasochism och porrberoende.

Moderator Pia Ingström

Arrangör Schildts & Söderströms, Förlaget

 

13.00 Vad stod det i tidningen igår?

Maren Jonasson, Henrik Meinander, Pekka Heino

Digitaliseringen av äldre tidningar har öppnat upp för allehanda forskning och litteratur kring äldre tidningstexter. Maren Jonasson har spårat afroamerikanska artister som uppträdde runtom i Finland kring sekelskiftet 1900. Hon är också en av redaktörerna för Zacharias Topelius Publicistik, som lyfter fram Topelius som en pionjär bland tidningsredaktörer. Henrik Meinander skriver om Henrik Tikkanens samhällsorienterade teckningar i Helsingin Sanomat under de omvälvande åren 1967-1972.

Moderator Pekka Heino

Arrangör Svenska litteratursällskapet i Finland, Schildts & Söderströms

 

13.30 Hur lyckas man i livet?

Henrik Jansson, Robert Åsbacka, Pia Ingström

Henrik Jansson är inte intresserad av vinnare, utan av förlorarnas värdighet. Robert Åsbacka skriver om en författare som bor på en sunkig soffa i en kontorslokal bland spillror av arbetarrörelsens folkbildningsambition. Två romaner fulla av mörkt ljus, av uppgiven hoppfullhet och lysande prosa.

Moderator Pia Ingström

Arrangör HBL

 

14.00 Läs för att kunna skriva            

Karin Collins, Maria Grundvall, Micaela Röman

Karin Collins har skrivit sin tredje Hangö-noir roman och drar ”Den snälla skrivarskolan”. Maria Grundvall skriver finlandssvensk feelgood och arbetar till vardags på bibliotek. Möt två engagerade författare i ett samtal med Micaela Röman, om dialogen mellan att läsa och skriva och det där med genrelitteratur.

Moderator Micaela Röman

Arrangör Schildts & Söderströms

 

15.00 Hur ska vi förstå Ryssland?

Anna-Lena Laurén, Anders Mård

Ryssland, Finlands största problem? Två Rysslandsbosatta korrespondenter/rapportörer diskuterar Ryssland idag och historiskt genom sina färska böcker. En viktig frågeställning: kan oron kring Putins maktskifte i en relativt nära framtid utlösa en liknande protest- och terrorvåg som för drygt 100 år sedan. Anna-Lena Laurén, aktuell med boken Sammetsdikaturen och nytryck av De är inte kloka, de där ryssarna, talar om hur Norden ska förstå hur Putin kom till makten och hur länge han tänker sitta där. Hon samtalar med Anders Mård, aktuell med den

Arrangör Förlaget

  

15.30 Drömmen om ett liv på landet 

Lina Laurent, Maija Hurme, Karin Lindroos, Annika Hällsten

Lina Laurent och Maija Hurme ger tillsammans ut en bok om odling för barn. De trivs båda i trädgårdsland och spenderar mycket av sin tid med händerna i jorden. Ute på landet trivs också Karin Lindroos, författare och fotograf till Stugboken. Nu möts de i en diskussion om vår längtan till landet, ett enklare och mer ekologiskt liv. Handlar det om lifestyle eller är en djupare ekologisk ändring i antågande? Annika Hällsten leder ordet.

Moderator Annika Hällsten

Arrangör Schildts & Söderströms

 

16.30 Hur intressant är mitt liv?

Pär Stenbäck, Raili Gothóni, Eva Frantz, Henrik Huldén

För vem berättar jag om mitt liv? Vad lämnar jag osagt och varför? En diskussion om livsinnehåll med författaren och ministern Pär Stenbäck, teologen och biografiförfattaren Raili Gothóni, författaren och Instagramprofilen Eva Frantz.

Moderator Henrik Huldén

Arrangör Litorale, Schildts & Söderströms

 

Lördag 4.12

 

9.30 Kärlek och minnen

Merete Mazzarella, Per-Erik Lönnfors, Joakim Groth, Pekka Heino

Merete Mazzarellas Från höst till höst är en dagbok från ett år då ingenting blev som någon tänkt sig. Öppna lådor av Per-Erik Lönnfors är en skildring av ett långt och kärleksfullt äktenskap. I Familjealbum återvänder Joakim Groth till berättelsen om sin familj. Författarna samtalar om att åldras, minnas och älska i coronans tid.

Moderator Pekka Heino

Arrangör Schildts & Söderströms, Förlaget

 

10.00 Historiska kvinnoöden

Karin Erlandsson, Anna Lindholm, Yukiko Duke

Karin Erlandsson gratulerar Åland på 100-årsdagen med en samling kvinnoöden från örikets brokiga historia. Anna Lindholm tar sig an Anna Wiik och ett kapitel ur socialdemokratins kvinnohistoria.

Moderator Yukiko Duke

Arrangör Schildts & Söderströms

 

12.00 Hjärnan är till för att tänka med  

Merete Mazzarella, Otto Gabrielsson, Yukiko Duke

I varsin aktuell bok reflekterar Merete Mazzarella och Otto Gabrielsson över dagens samhälle. Otto från ett tydligt utanförperspektiv och Merete med ett outsinligt engagemang och stor nyfikenhet. Möt dem i ett samtal om hur vi kan koppla bort autopiloten och ta våra hjärnor i bruk igen.

Moderator Yukiko Duke

Arrangör Schildts & Söderströms

 

12.30 Att dikta om (samhälls)mörker

Mårten Westö skriver poesi om män i marginalen, vinddrivna gestalter och udda existenser. I Peter Mickwitz dikter handlar det om främlingsfientligheten i samhället och i oss alla. Martina Moliis-Mellberg utforskar mörkret i de egna känslorna. Ett samtal om livets absurditet och om att viljan att bona om sig som en utstötningsmekanism.

Konferencier Eva Kela

Arrangör Förlaget, Schildts & Söderströms

 

13.30 En dag i studion  

Eva Frantz, Malin Klingenberg, Tua Forsström, Henrik Huldén

Eva Frantz, Malin Klingenberg och Tua Forsström har själv läst in ljudböcker av sina texter. Hur är denna utvidgning av författarrollen, vad har varit svårast och vad går lätt? Påverkar ljudboksformatet framtida författarskap?

Moderator Henrik Huldén

Arrangör Schildts & Söderströms, Förlaget

 

14.00 Humor i litteraturen

Magnus Londen, Mikael Crawford, Micaela Röman

Med humorns hjälp kan författare närma sig svårare teman utan att skrämma bort läsaren. Möt två av årets roligaste författare, Magnus Londen och Mikael Crawford.

Moderator Micaela Röman

Arrangör Schildts & Söderströms

 

14.30 Litteraturens möjligheter bortom berättelsen – två kritiker om tre böcker i gränslandet mellan poesi och prosa

Ylva Perera, Anna-Möller Sibelius

Matilda Södergrans kortroman Nell, Martina Moliis-Mellbergs diktsamling Falk och Quynh Trans roman Skugga och svalka kretsar kring uppbrott, förvandling, kärlek och sorg. Hur skildrar litteraturen livets smärtpunkter bortom berättelsen? Kritikerna Ylva Perera och Anna-Möller Sibelius diskuterar.

Arrangör Ellips, Kritikbyrån, Schildts & Söderströms, Förlaget

 

15.30 Om hemligheter och tystnad

Rita Paqvalén, Agneta Rahikainen, Pekka Heino

Den sexuella historien har varit grym och tvingat många till dubbelliv i en värld där konventioner och normer fått styra. Sexuella handlingar har varit förbundna vid skam, tystnad och hemlighållande, och detta i synnerhet om det handlat ett queert liv eller om könssjukdomar. Rita Paqvalén berättar i Queera minnen fem historier om samkönade relationer i en tid då homosexuella handlingar var kriminaliserade. Agneta Rahikainen har i boken Smittans rike skrivit om könssjukdomen syfilis framfart i kropp, kultur, konst och litteratur. Ett samtal om frivillig och påtvingad tystnad i en tid då man mest av allt hade velat skrika.

 Moderator Pekka Heino

Arrangör Schildts & Söderströms

 

 16.00 Bländad av död och kärlek      

Tua Forsström, Maïmouna Jagne-Soreau, Martin Welander, Janina Orlov

Schildts & Söderströms fyller 130 år och firar det med en bakåtblick i vår poetiska skattkista. Poeten Tua Forsström samtalar med redaktörerna Maïmouna Jagne-Soreau och Martin Welander. Vilka är deras favoriter?  Tua Forsström berättar också varför Svenska Akademiens poesiantologi för barn, En bro av poesi, är viktig.

Moderator Janina Orlov

Arrangör Schildts & Söderströms

 

16.30 I terapisoffan: När känslorna tar över           

Sanna Mander, Martina Moliis-Mellberg, Katarina Fagerström

Känslorna åker iväg med många huvudkaraktärer i år. I en barnbok kan de symboliseras av en liten häxa och i romaner och diktsamlingar av besatthet. Ett samtal om känslor som driver oss framåt och driver oss fel. Hur skönt och trist skulle inte livet vara utan dem? Går de att behärska eller bara att utforska och iaktta? Sanna Mander och Martina Moliis-Mellberg i samtal med Katarina Fagerström.

Moderator Katarina Fagerström

Arrangör Schildts & Söderströms

  

17.00 Välsignade vänskap

Mathias Rosenlund, Sebastian Nyberg, Katarina Fagerström

Unga har mått dåligt under coronan, länge har vi talat om unga kvinnors illamående men i årets utgivning riktas blicken också på de unga männen. Mathias Rosenlund och Sebastian Nyberg skriver om unga män med motgångar, men gemensamt för dem är att vänskapen blir en källa till kraft och mod.

Moderator Katarina Fagerström

Arrangör Schildts & Söderströms

  

18.00 Vi minns Anders Larsson

Thomas Wulff, Alma Pöysti, Dan Henriksson

I oktober nåddes teater- och litteraturvänner av den sorliga nyheten att Anders Larsson plötsligt lämnat oss. Nu får vi lyssna på ett urval av hans texter; mångbottnade och intelligenta, med en ständigt närvarande och alldeles speciell humor. Hans blick på människan var på samma gång mild och skarp, förlåtande och öm.

Arrangör Klockriketeatern och Schildts & Söderströms