Monika Fagerholm

Monika Fagerholm (f. 1961) är uppvuxen i Helsingfors och numera bosatt i Tenala. Hon har studerat litteratur och psykologi vid Helsingfors universitet och arbetat på bibliotek och i arkiv, som översättare och litteraturkritiker samt medarbetare 1985-87 på den litterära tidskriften KLO. Nuförtiden är Fagerholm fri författare och ordnar kurser i litterärt skapande. Hon är en av våra internationellt mest kända och framgångsrika författare.

 

Monika Fagerholm debuterade år 1987 med Sham, en serie prosastycken som fick beröm för sin expressivitet och intensitet. Redan i sin första bok odlade hon en egen ironisk och gäckande stil och en fruktbar mångtydighet.

 

I den följande boken Patricia är det åter kvinnorna som står i centrum. Hennes nya texter har en underton av äcklad hysteri, som är både produktiv och destruktiv där finns en tidlös kamp mellan identitet och arketyp, fångenskap och identitetsförlust, som en ständig spänning, skrev Pia Ingström i sin recension i Hufvudstadsbladet.

 

År 1994 utkom romanen Underbara kvinnor vid vatten, som rönte stor framgång. Romanen manar fram en magisk sextio- och sjuttiotalsatmosfär: strandkvinnorna Rosa och Isabella liknar Elisabeth Taylor och Jaqueline Kennedy där de solar sig i sommarparadiset. Hbl:s Tuva Korsström kallar boken en övertygande, genomarbetad romandebut.

 

År 1998 utkom Diva, en gränsöverskridande roman med centralgestalten Diva, en 13-årig superhjältinna. Boken, som fick något man kunde kalla kultstatus i Sverige, recenseras i Svenska Dagbladet under rubriken Ett livgivande storverk medan DN:s Nina Björk utbrister Dethär är ju fånigt! Hur mycket mina vänner än prisar Monika Fagerholms roman Diva, så är jag övertygad om att de inte förmår uppskatta den som jag gör.

 

Med Den amerikanska flickan (2005) och dess fristående fortsättning Glitterscenen (2009) placerade Monika Fagerholm Trakten på den litterära världskartan. Hennes mörka, våldsmättade berättelser var igenkännbara för en internationell publik som uppskattade David Lynchs filmer eller Donna Tartts romaner. Fagerholms böcker låg i tiden samtidigt som personerna och iscensättningen var absolut hennes egna.

Pur glädje över stor konst ... Lola uppochner är tjock, 459 sidor, tack och lov - men när den tar slut: tomheten. Ruset som är över, vardagen som tar vid. Lyckost alla som ännu inte har blivit övergivna, som har ruset framför sig, utbrister Nina Björk i Dagens Nyheter år 2012.

 

Monika Fagerholms berättarteknik liknar ingen annans genom att hela tiden vrida på perspektivet, cirkla runt skenbart triviala händelser och bitvis avslöja nytt, ta steg tillbaka, hopp framåt, upprepa, upprepa skapar hon en mångbottnad, mörk och eggande helhet.

 

Monika Fagerholms djärva pejling av flickors och kvinnors väsen har följts av en mängd unga självständiga kvinnliga författarskap, till exempel Sanna Tahvanainen, Malin Kivelä, Emma Juslin, Maria Turtschaninoff.

 

Källor: Tuva Korsström: Från Lexå till Glitterscenen och nordicwomensliterature.net

 

 

Pris

Underbara kvinnor vid vatten nominerades till Finlandiapriset år 1994, Augustpriset i Sverige år 1995, EU:s Aristeion -pris 1996 och International IMPAC Dublin Literary Award år 1998. Boken fick Runebergspiset år 1995, samma år mottog Fagerholm libristernas Kiitos kirjasta Tack för boken -medalj.

 

För Diva mottog Fagerholm Nylands konstkommissions konstpris år 1999. Diva nominerades också till Nordiska Rådets litteraturpris.

 

Monika Fagerholm mottog Längmanska stiftelsens pris i maj 2003. Den rikssvenska fonden belönade författaren med motiveringen att hennes romaner Underbara kvinnor vid vatten och Diva är moderna klassiker, som haft en stark inverkan på yngre författargenerationer.

 

Den amerikanska flickan nominerades till Nordiska rådets litteraturpris år 2004 och tilldelades Svensk Biblioteksförenings 2005 års Aniara-pris. Juryn skrev bl.a. att Fagerholms språkliga finess yttrar sig i en sällsynt oförskräckt hantering av prosan. Fagerholm fick också motta Göteborgs-Postens pris för romanen.

 

Den amerikanska flickan belönades med Augustpriset år 2005.

Juryns motivering:

Monika Fagerholms roman Den amerikanska flickan är en berättelse, vars tyngdpunkt och själva förutsättning ligger i suveräniteten hos den värld av lek som uppstår i och med det första mötet mellan flickorna Doris Flinckenberg och Sandra Waern. Var går gränsen mellan fantasi och verklighet? Hur förhåller sig dessa sig till minnet? Vad vet vi egentligen om varandra? Det är bara några av de många frågor som boken rör sig kring men aldrig uttalar. Fagerholms språkliga finess yttrar sig i en sällsynt oförskräckt hantering av prosan, där upprepningar, återblickar och poesiliknande passager bidrar till att kasta ett lika ljuvt som smärtfyllt skimmer över denna träskmark och dess egenartade invånare.

 

Även SLS belönade Den amerikanska flickan.

 

Glitterscenen nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 1.12.2009.

 

Lola uppochner belönades av SLS år 2013.

 

Underbara kvinnor vid vatten blev film i regi av Claes Olsson och hade premiär i januari 1998.

År 2006 köpte Chamdin & Stöhr AB filmrättigheterna till Den amerikanska flickan. Filmen kommer att regisseras av Amir Chamdin.

Hösten 2007 hade Den amerikanska flickan premiär på Åbo Svenska Teater

 

Översättningar:
http://www.salomonssonagency.se/php/author.php?lang=en&authid=24

Glitterscenen
Albanien, Morava
Danmark, Tiderne Skifter
Finland, Teos (finska)
Frankrike, Stock
Nederländerna, De Geus
Norge, Oktober
Sverige, Albert Bonniers
USA, Other Press (World English)

Den amerikanska flickan
Albanien, Morava
Danmark, Tiderne Skifter
Finland, Teos (finska)
Frankrike, Stock
Litauen, Gimtasis Zodis
Nederländerna, De Geus
Norge, Pax
Ryssland, Corpus
Sverige, Albert Bonniers
Tyskland, Pendo
Ungern, Európa
USA, Other Press (World English)

Diva
Finland, Teos (finska)
Nederländerna, De Geus
Norge, Pax
Sverige, Albert Bonniers

Underbara kvinnor vid vatten
Danmark, Rosinante
Finland, Otava
Finland, Teos (finska)
Frankrike, Gallimard
Litauen, Tyto Alba
Nederländerna, De Geus
Norge, Cappelen
Sverige, Albert Bonniers
Storbritannien, Harvill Press
Tyskland, Zsolnay
USA, New Press

Film Rights
Finland, Kino International Oy / Claes Olsson Filmlands International AB

Monika Fagerholm
Fotograf: Ida Pimenoff Ladda ner fullstor bild