Kjell Westö

Kjell Westö, född år 1961 i Helsingfors, är en av Finlands främsta författare. Han är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men han har även skrivit noveller, poesi, essäer och kolumner.  

Westö debuterade som poet år 1986 och gav tre år senare ut sitt första prosaverk, Utslag och andra noveller, som blev en kritikerframgång och nominerades för Finlandiapriset. Westö gav prov på det som skulle bli hans starka sidor också i fortsättningen: en säker känsla för replikföring, miljöer och stämningar.

Med sin första roman Drakarna över Helsingfors (1996) gjorde Kjell  Westö ett definitivt genombrott både hos den finlandssvenska och den finskspråkiga publiken. Romanerna Vådan av att vara Skrake (2000) och Lang (2002) nominerades för både Finlandiapriset och Nordiska Rådets pris, och Lang översattes till tretton språk. Med den fjärde romanen Där vi en gång gått (2006) blev Kjell Westö slutgiltigt en författare för hela den finska nationen. Romanen belönades med Finlandiapriset och blev en storsäljare både på svenska och finska. Den uppfördes som pjäs på Helsingfors stadsteater och blev även film och tv-serie. Romanen blev också Westös genombrott i Sverige.

Det mest karaktäristiska för Kjell Westös tidsfresker är hans sätt att låta historiska skeenden bäras upp av fragila och sårbara människor. Så också i den femte romanen Gå inte ensam ut i natten (2009) samt i den sjätte, Hägring 38 (2013). Liksom sina föregångare är Hägring 38 en Helsingforsroman, en epokskildring och en klasskildring. Romanen nominerades för Finlandiapriset och Augustpriset och belönades med Nordiska rådets litteraturpris år 2014. Boken fick även Sveriges Radios Romanpris och samma år, 2014, mottog Westö också det svenska Aniarapriset samt Samfundet De Nios Stora pris för sitt samlade författarskap.

Kjell Westös verk har till dags dato översatts till mer än 20 språk och han har fått pris av Svenska litteratursällskapet i Finland sju gånger. Den svavelgula himlen är Westös sjunde roman och utkommer hösten 2017 på svenska, finska, norska och danska. Romanens översättningsrättigheter är också sålda till Frankrike och Tyskland.
I september 2017 har scenversionen av romanen Hägring 38 premiär på Nationalteatern i Helsingfors. Pjäsen spelas på finska och regisseras av Mikaela Hasan, dramatiseringen är gjord av Hasan och Michael Baran.

Kjell Westö säger själv att kärnan i hans författarskap är ett aldrig sinande intresse för mysteriet Människan och en okuvlig vilja att ta reda på mer om varför vi är som vi är och agerar så som vi agerar. Han vill röra sig i både det förflutna och samtiden, han vill skildra olika sorters människor med kontrasterande livssyn och skilda livsvillkor, och han har en gång definierat orsaken till att han skriver så här: För att objudna, främmande människor dyker upp i mitt huvud och börjar tala och göra saker och vill ut därifrån.
 
Kjell Westö studerade journalistik vid Svenska social- och kommunalhögskolan och arbetade som journalist på Hufvudstadsbladet och Ny Tid i början av sin karriär. Han är frånskild och har två vuxna söner. Westö är mycket språkintresserad och talar fem språk och kan hjälpligt läsa några till. Hans största fritidsintresse är musiken och han spelar gitarr i coverbanden WHAT? och Nyrok Dolls. Som yngre var Westö en ivrig spöfiskare och som sådan liknar han sin ungdoms favoritskådespelare Paul Newman. Newman brukade avsluta sin cv med att påpeka att han var by many considered to be the worst fisherman on the East Coast, och även Westös närvaro i en fiskebåt är en säker garanti för utebliven fångst.
 
Valda priser och utmärkelser 

Pris av Svenska Litteratursällskapet i Finland 1987, 1990, 1997, 2001, 2007, 2010 och 2014 
1989 Nominerad för Finlandiapriset (Utslag) 
1990 Statens litteraturpris 
1996 Nuori Suomi -priset 
1997 Tack för boken -medaljen 
2000 Nominerad för Finlandiapriset (Vådan av att vara Skrake) 
2001 Samf. De Nios Vinterpris
2002 Nominerad för Finlandiapriset (Lang) 
2001 Kandidat för Nordiska rådets litteraturpris (Vådan av att vara Skrake)
2001 Akademiska Bokhandelns Skugg-Finlandia
2002 Helsingforsmedaljen, för förtjänster som Helsingforsskildrare 
2003 Kandidat för Nordiska rådets litteraturpris (Lang) 
2004 Svenska Kulturfondens kulturpris 
2006 Nominerad för Sveriges Radios novellpris (novellen 1968 ur Lugna favoriter)
2006 Finlandiapriset (Där vi en gång gått) 
2008 Pro Finlandia-medaljen
2013 Nominerad för Augustpriset 
2013 Nominerad för Finlandiapriset 
2013 Helsingfors stads kulturpris
2014 Nordiska rådets litteraturpris (Hägring 38)
2014 Sveriges Radios romanpris (Hägring 38)
2014 Svensk bibioteksförenings Aniarapris
2014 Samfundet De Nios stora pris

 

Kjell Westö
Fotograf: Marica Rosengård Ladda ner fullstor bild