fbpx

Maria Turtschaninoff


Jag har skrivit sagor sedan jag var fem år gammal. De litterära mästerverk som sparats för eftervärlden bär de suggestivt klingande namnen Den modiga påjken och trålen och Prinsesan silvärklinga och den elaka heksan påre.
Än i denna dag har jag stora svårigheter i att hålla mig till Vår Verkliga Värld när jag skriver och hamnar alltid någon helt annanstans, ofta på ställen jag inte alls väntat mig. Det är underbart! Helst skriver jag på morgonen, innan dagens alla ärenden hunnit tränga sig på, med mobiltelefonen avstängd och en brasa i den öppna spisen.
Mina två stora intressen är litteratur och mat. Helst äter jag medan jag läser.
Mina favoritförfattare är Diana Wynne Jones, Lloyd Alexander, Philip Pullman, Michael Ende, J.R.R. Tolkien, Ursula K. Le Guin, C.S. Lewis, Irmelin Sandman Lilius, John Irving. Med flera!
Jag kan titulera mig filosofie magister i humanekologi och bor i Karis med man, barn, terrier och två äppelträd. Och den där oerhört viktiga öppna spisen.

Maria Turtschaninoff berättar om hur hon skapade akkadernas land i Boktid.

Läs TT Spektras intervju med Maria här.

Arra, Underfors och Anaché valdes till Månadens bok i Barnens Bokklubb.
 

Detta vet Google inte om mej
Jag är en drake med klor långa som en mansarm, eld i min buk och skimrande starka vingar. Jag flyger endast i mina drömmar.
Jag är en riddare ärrad av alla mina sammandrabbningar med ondskan.
Jag är Fågel Fenix. Jag reser mig ur min egen aska, ny, förändrad, förundrad över denna min kropp.
Jag är skogens rå, skön som en vårmorgon, lätt som en dimslöja, rutten inuti.
Jag är en häxa med magiska brygder, bubblande grytor och ett kacklande skratt.
Jag är en älva, stor som en blomkalk, vävare av drömmar och månsken.
Jag är en namnlös best i en håla i den djupaste skog. Min blodtörst är legendarisk, min hunger omättlig. Jag är det sista du ser.
 

Pris
Turtschaninoffs fantasyroman Arra nominerades till Finlandia Junior år 2009 och prisbelönades av Svenska litteratursällskapet med motiveringen "Berättelsen är både en suggestiv saga med klassiska element och en insiktsfull utvecklingsroman, där en förfördelad flicka genom prövningar mognar till hjältinna och räddar prinsen. Stoffet hanteras med dramaturgisk skicklighet och osviklig stilkänsla."

Anaché – Myter från akkade belönades av SLS år 2013 med följande motivering: "I ungdomsromanen Anaché. Myter från akkade utvinner hon nya värden ur fantasygenren. Fantastiken är nedtonad till förmån för en realistisk skildring av ett nomadfolks hårda kamp för tillvaron. Boken är också en utvecklingsberättelse med feministiska och genusproblematiserande förtecken om flickan Anaché. Gestalternas kontakter med andevärlden infogar sig naturligt i den vackert berättade historien."

Nominerad till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2014.

Maria Turtschaninoff tilldelades Svenska Yles litteraturpris 2014 för romanen Maresi krönikor från Röda klostret.
Årets enväldiga domare var kulturredaktör Tuva Korsström, tidigare kulturchef för Hufvudstadsbladet. Prismotiveringen lyder så här: ”Med Maresi krönikor från Röda klostret lägger Maria Turtschaninoff ytterligare en underbar dimension till den mytiska värld hon skapat i sina tidigare fantasyromaner Arra och Anachè. Ön Menos med sina medelhavsdofter och fågelskrik är en kvinnornas tillflyktsort och ett centrum för uråldrig kunskap. Berättelsen om Maresi och hennes klostersystrar har klara paralleller också till dagens kvinnoförtryck och kvinnokamp, vilket gör den till en både dramatisk och aktuell ungdomsroman.”

Maresi vann Finlandia Junior –priset 20.11.2014 

Utdrag ur regissören och manusförfattaren Johanna Vuoksenmaas tal:  
"Boken är sträng och mild, våldsam och kärleksfull, poetisk och fylld med handling, inte antingen eller utan både och. Den ingjuter läsaren med vilja, hopp, optimism och uppmuntran att gå mot ljuset, utan rädsla.
Lycka till och god resa önskar jag boken på dess väg mot åtskilliga nya läsare."
Läs Marias tacktal här.

Maresi belönades 15.1.2015 med Akademiska bokhandelns Skugg-Finlandiapris år 2014 för bäst sålda barn- och ungdomsbok.

Maresi nominerades till av Nordiska rådets barn – och ungdomslitteraturpris 2015 

Översättningar:
Maresi Tammi (finska Finland), Turbine (Danmark) 2014, Random House/Heyne (Tyskland) 2014, Editura Univers (Rumänien) 2014, Berghs (Sverige) 2014, Pushkin Press (engelska) 2014, Les Éditions de la Bagnole (franska Kanada) 2015 och Altin Kitaplar (Turkiet) 2015, Clavis (Belgien), Clavis (Holland), Lettland, Estland, Kina, Italien, Frankrike och USA.
 
Anaché Tammi 2013
Underfors Tammi 2012

Arra Tammi 2010, Turbine (danska) 2012