Sara Razai

Kärnan i mitt författarskap handlar mycket om längtan efter tillhörighet, efter att hitta hem. Tror att många bär på en sådan längtan i ett individualistiskt samhälle. För att undersöka detta söker jag mig - i mina texter, och också i verkligheten - till kollektiva kulturer, till religion, till olika former av gemenskap.

Sara Razai (f. 1979 i Kristinestad) har studerat litteratur och engelska i Åbo och är utbildad modersmålslärare. Hon intresserar sig för kultur, klass och religion: hur de formar våra liv och vad som händer när vi möts som individer. I debutromanen Jag har letat efter dig (2012) är det 26-åriga Annika som mitt i sin strävan efter en lugn och ordnad tillvaro möter Samim, 19 år och bostadslös flykting.
Sara Razai bor i Helsingfors och jobbar i olika skolor som språkstöd för flerspråkiga elever. Hon har varit medförfattare till ett läromedel för nybörjarsvenska i lågstadiet. Tidigare har hon jobbat som lärare och på bibliotek, sysslat med musik och skrivit kulturkolumner för Hufvudstadsbladet.

Varför är litteratur viktigt?

Ord är viktiga.

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?

En finlandssvensk kan på en halvtimme skriva sms på dialekt, köpa popcorn på finska och sen välja rikssvenskt tal på dvd-filmen. Den verkligheten gör oss rätt unika. Och det gör det galet svårt att skriva vettig dialog.
 
Pris
Schildts & Söderströms debutantstipendium 2013.

Översättningar
Olen etsinyt sinua, 2012

Sara Razai
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild