fbpx

Thomas Lundin: mat väcker minnen och röster till liv


Thomas Lundin är känd som artist, programledare och skådespelare. Han är också en hemmakock med starkt miljöengagemang. I hans debutbok varvas personliga och underhållande minnen med recept och berättelser kring dem. Tyngdpunkten i Lundins matfilosofi är att använda rester och motarbeta matsvinn. En filosofi som går att omsätta också i det övriga livet – använd dig av det du har.

Boken är fylld av minnen från ditt eget liv. Dök det upp nya minnen under skrivprocessen?

Egentligen inte. Det är klart att fingrarna på tangentbordet ofta för en fram till saker som legat i glömska. Det är väl därför människan skriver? För att få ordning på sina minnen, tankar, åsikter. Men just den här gången bara skrev jag ner allt det jag burit levande inom mig i många år.

Blev du överraskad över tidens gång?

Men har världen faktiskt förändrats så mycket? Världen är ju vi. Och fortfarande är vi samma gamla människor som är hungriga på mat och närhet. Som samlar på minnen och upplevelser, försöker göra vad vi kan av vår tid på jorden. Som grubblar och längtar. Det är klart att modern teknik och internet förändrat mycket av det yttre. Men kärnan är den samma och så kommer det också att förbli. Tror jag.

Du använder smaker och dofter som nycklar till det förgångna?

Absolut är det så! Jag brukar säga att jag väcker de döda till liv en stund, genom att laga deras mat. Så se till att få mormors, farfars, mammas och pappas favoritrecept nedskrivna innan det är för sent. Du kommer att ha mycket glädje av dem i framtiden. Mat som värmer och tröstar, dofter och smaker som väcker minnen och röster till liv. Grytor och kastruller som talar saknadens och tacksamhetens språk. Och det fina i att få ge allt det vidare, till nån som ännu är här!

Motverka matsvinn

Din bok är också en uppmaning till att motverka matsvinn. Vad är ditt bästa knep för att slippa slänga mat?

Gå inte till butiken när du är hungrig. Öppna istället dina köksskåp, din frys och kyl. Dofta och smaka på det som finns där och släng ihop nån rätt av det du har. Gissningsvis kan du laga minst 5-6 middagar när du vid en första anblick tror att du ”inte har nåt hemma”. Samma angreppssätt funkar också fint för badrumsskåpet, klädgarderoben eller själen. Använd dig av det du har.

Ljudboken läste du naturligtvis in själv, men så valde du att bjuda in Marina Motaleff att läsa recepten. Varför?

För att Marina har Finlands finaste röst! Och för att hon är en kär vän. Och för att brödtexten och recepten tydligt skulle skilja sig från varandra.