fbpx

Ellen Strömberg är tillbaka med ny ungdomsroman


Ellen Strömberg

1.10. utkom Ellen Strömbergs nya ungdomsroman Ingen början inget slut till strålande recensioner. Vi har lagt in de bästa citaten på bokens sida. Och så passade vi på att ställa några frågor till författaren inför utgivningen.

Årets Ellen Strömberg-bok är en ungdomsroman om kärleken mellan två pojkar. Så lägger du till en twist där den ena är en everlevare, en som lever för evigt OCH rör sig mellan världar via jungfrudanser (enkla labyrinter av sten som finns helt på riktigt). Hur kommer idéer och uppslag till dig? Varifrån?

Idéer finns överallt, det är som loppisfynd eller bär i skogen. Man måste bara ut och leta. Idén är ofta den enklaste delen av en bok. Den här historien kom till mig från olika håll; en jungfrudans på en liten ö, en gammal orange flytväst på vinden i torpet vi köpte, ett par bra böcker om arkeologi och DNA-forskning och så har jag tänkt mycket på döden. Ibland känns det nästan fånigt att redogöra för byggstenarna till en bok, för det kan vara så små och ”fel” grejer man tar med sig, men så är det. 

Hur håller du dig ajour med din målgrupp, den kräsnaste av alla?

Jag är på Tiktok flera timmar om dan. Skoja… Eller? Jag har gett upp med att försöka hålla mig ajour. Jag kan bjuda på att vara en pinsam millennial om det är så. 

Skrivargrupp som arbetsgemenskap

Hur är det att jobba med två förlag samtidigt?

Det är lyxigt! Twice the people man kan mejla mitt i natten och kräva att de berättar vad som är bra med det man gör. 

Ofta tänker vi oss författaryrket som nånting ensamt, men du ingår i en skrivargrupp som du också avtackar i boken. Vill du berätta mer om hur ni jobbar ihop?

Vi brukar ses nån gång i veckan, ibland fler, och sitta tillsammans och skriva. Eller prata om skrivande med datorerna uppfällda framför oss. Ofta äter vi lunch eller fikar ihop när vi skrivit lite i alla fall. Då tipsar vi om bra massörer, fantasi-spenderar vinstsummor för olika fantasi-litterära priser, ber om hjälp med funktioner i skrivprogram eller bara skvallrar. Och sen skriver vi lite till. Det är ytterst vardagligt och ytterst livsviktigt, precis som de flesta mänskliga sammanhang. 

Kommer Benny och Tristan att träffas igen?

Jag har ju väldigt svårt att omfamna idén om att de man älskar och förlorar nånsin försvinner, oavsett vad det är för världar som skiljer oss. Så jag säger ja på den frågan, men vad vet jag. Jag är ingen expert. 

Pärmbilden på Ellen Strömbergs nya ungdomsroman är är designad av Sara Edström och Sofia Ekelund.