fbpx

Fammo Götas bullar – ett recept från Tjo, hopp och kärlek


Kanelbullens dag firas i dag den 4 oktober. Eller Örfilens dag, som många finlandssvenskar insisterar på att kalla dagen (tillsammans med ett litet försvarstal för sin favoritfinlandism). I samma upproriska anda serverar vi ett recept på bullar som inte alls liknar den traditionella kanelsnurran. Thomas Lundins farmor Göta gjorde som hon ville. Det tycker vi du också ska göra.
Glad alla bullars dag!

Så här skriver Thomas Lundin om farmor Götas bullar i matboken Tjo, hopp och kärlek:

”Fammo bakade två sorters bullar. Enkla, runda bullar med pärlsocker på toppen – om det var bråttom. Hade hon mera tid bakade hon ”wienerbröd”, som inte alls var det som jag och de flesta med mig uppfattar som wienerbröd. Alltså ett bakverk av frasig smördeg, med sylt eller vaniljfyllning i mitten och kanske lite glasyr.

Nej, det som fammo kallade wienerbröd var en snurrad vetedegsbulle – utan kanel. Men med en försvarlig mängd vaniljsocker istället. Penslad med sockerlag och toppad med florsocker. De var och är mina favoritbullar.

Tyvärr skrev fammo aldrig ner receptet och jag hade inte vett att fråga, innan hon redan glömt hur hon gjorde i sin glans dagar. Men jag har experimenterat fram ett recept som känns ganska rätt.

Deg:
200 g smör
3 dl helmjölk
50 g jäst
3 msk socker
1/2 tsk salt
1 tsk kardemumma
2 ägg
10 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1/2 dl vaniljsocker

Sockerlag:
1 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och blanda sen ner den kalla mjölken. Värm spadet tills det blir fingervamt, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i sk.len för din hush.llsassistent. Häll över det fingervarma degspadet och rör tills jästen löst sig.
  3. Blanda ner socker, salt, kardemumma och hälften av vetemjölet. Knäck i äggen.
  4. Låt hushållsassistenten knåda degen och blanda ner resten av mjölet, deciliter för deciliter. Låt assistenten jobba tills degen är smidig.
  5. Täck bunken med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek på dragfri plats. Tar ca 1 timme.
  6. Gör sedan fyllningen: Rör det rumsvarma smöret med socker och vaniljsocker.
  7. Dela den jästa degen i två lika stora delar. Kavla ut den ena deghalvan till en rektangel och bred ut hälften av fyllningen över hela degen. Vik sen den ena kortsidan av degen i hop med den andra, så att du får en fyrkantig deg med fyllningen gömd. Kavla ut degen med en kavel, så att den blir rektangulär igen.
  8. Skär sen degen med en pizzaskärare, i ca 1 cm breda remsor.
  9. Ta två sådana remsor och ”fläta” ihop dem med varandra. Snurra sen ihop flätan till en rund bulle (så som en orm kan snurra sig) och placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa i 1 timme.
  10. Gör sedan på samma sätt med den andra deghalvan.
  11. Värm ugnen till 225 grader.
  12. Koka sockerlagen. Rör tills sockret löst sig. Låt svalna.
  13. Pensla de jästa bullarna med ett uppvispat ägg och grädda dem i ugnen i ca 10 minuter, tills de fått fin färg.
  14. Genast när du tagit ut bullarna ur ugnen, penslar du dem med sockerlagen. Bullarna får en glansig yta, som dels är vacker, dels bevarar bullarnas saftighet.
  15. När bullarna svalnat doftar du pudersocker över dem.