fbpx

Axel Åhman blev med båt under arbetet med adventsboken Smugglarens skatt


Smugglarens skatt är en adventsbok indelad i 24 kapitel för barn i åldern 9 – 12 år. Berättelsen handlar om att hitta sina rötter och sin plats på jorden. Men det handlar också om snygga båtar, tyska spioner och att det är bra att ha en vän med fyrhjuling och kamouflagekläder när man ska lösa mysterier. Boken är illustrerad av Ola Skogäng.

Du blev med båt Hur gick det till? Vad är det för modell?
Jo jag influerade mig själv till den milda grad att jag efter att ha skrivit hela hösten om en vacker träbåt faktiskt köpte en vacker träbåt. Det är en Kråkö byggd i Borgå skärgård på 60-talet. En riktig pärla!

Hur arbetade du ihop med illustratören Ola Skogäng?
Tät och intensiv kontakt på Whatsapp. Vi hade ett fenomenalt samarbete där vi hjälpte varandra framåt, bollade idéer och gav förslag fritt. När han skulle rita båten i berättelsen fotograferade jag min båt för att han skulle få vinklarna rätt. Det slutade med att båten i boken är i princip exakt min båt!

Du debuterar i den tredje genren med din tredje bok. Hur många genrer har du kvar?
Hur många finns det? Nämen jag har alltid hoppat mellan genrer och format, så för mig känns det inte så konstigt. Uppdraget är alltid det samma, berätta den bästa historien du kan inom ramarna du har.

Mångsysslare måste jobba strukturerat


Hur styr du upp dina arbetsdagar med TV-produktioner, KAJ-shower och författarskap? Har du olika roller för dina olika projekt?
Jag jobbar väldigt strukturerat, försöker göra en plan och hålla mig till den i mån av möjlighet. Variationen håller mig på tårna och ofta stöder de olika projekten varandra. Förutom när de krockar och allt ska ske samtidigt, då är det inte lika skoj.

Adventsbok, varför?
Det kändes som en kul utmaning att skriva en julkalender, och jag har alltid dragits till äventyrsberättelser.

Var du ett läsande barn? Vad gillade du bäst?
Jag älskade att läsa och läste allra helst spännande mysterier om skattjakter, de sju haven och skurkar. Tintin och Fantomen var mina hjältar.

Vad är ditt bästa knep för att locka barn från skärmen till den tryckta boken?
Att läsa själv och visa att det har någonting. Eller att läsa tillsammans.

Inspirationen kommer från barndomen


Du tar oss ut på äventyr i decemberskärgården med Oliver, tyska spioner och snygga båtar. Var hittar du elementen och inspirationen?
I det här fallet absolut i min näromgivning, men även i min fantasi och mina barndomsminnen. Jag hade en ganska livlig fantasi som barn och lekte ofta ensam i skogen, det gällde bara för mig att hitta tillbaka till den pojken när jag skrev.

Hade du förebilder för Fanny och Oliver?
Inte direkt, men Oliver har min nyfikenhet och Fanny är så där härligt kompromisslös som jag skulle vilja vara vissa dagar. Fanny är också till viss mån inspirerad av Ana i Fredrik Backmans Björnstad-trilogi.