fbpx

Alla tiders program på Helsingfors bokmässa!


Du hittar oss som jobbar på S&S och våra böcker till specialpris i monter 6s10 nära norra ingången. Med oss i mässprogrammet har vi nästan trettio författare, illustratörer och en president; Anna Lindholm, Annika Luther, Annika Åman, Axel Åhman, Carina Karlsson, Catariina Salo, Ellen Strömberg, Emma Ahlgren, Eva Frantz, Janne Ramstedt, Johnny Ramstedt, Julia Mäkkylä, Karin Collins, Maija Hurme, Malin Klingenberg, Marcus Lindqvist, Marcus Rosenlund, Maria Grundvall, Maria Sann, Martina Moliis-Mellberg, Merete Mazzarella, Meri Valkama, Petter Sandelin, Philip Teir, Ralf Sirén, Tarja Halonen, Thomas Lundin, Ulrika Hansson, Wilma Möller och Yvonne Karsten

Torsdag 24.10

Fiskehamnen
24.10 kl. 10.30
Malin Klingenberg
Prata bok: Barn som bekämpar ondska

Elever från åk 5 i Centrumskolan i Oravais samtalar med Malin Klingenberg om Slättens systrar, del 1 i trilogin Berättelser från Gibat. Hur var det att skriva boken? Systrarnas pappa är en våldsam klanledare. Hur kan barn kämpa mot ondska? Hur använder Klingenberg magi i sin bok?
Intervjuare: Elever från åk 5 i Centrumskolan i Oravais

Fiskehamnen
24.10 kl. 11.00
Axel Åhman
Prata bok: Att skriva äventyr

Elever i åk 5–6 från Västersundom skola i Vanda samtalar med Axel Åhman om hans adventsbok Smugglarens skatt. Vad ger Åhman för tips till eleverna för att få inspiration att själv skriva korta äventyr? Vad ska de tänka på. Hur gör en författare när den börjar skriva en bok? Hur gör man utkast och hur kan man få idéer till uppslag?
Intervjuare: Elever i åk 5–6 från Västersundom skola i Vanda

Blåbärslandet
24.10 kl. 11.30
Ellen Strömberg & Malin Klingenberg
Skrivande gemenskap

Skrivande uppfattas ofta som en ensam verksamhet, men hur är det egentligen? Kan man skriva utan andra eller behöver man ett sammanhang? Vilka skrivande gemenskaper ingår ni i? Vilken betydelse har skrivande gemenskaper? Hur har ni hittat era skrivande sammanhang? Författarna Ellen Strömberg (aktuell med Ingen början inget slut) och Malin Klingenberg (Slättens systrar) diskuterar skrivande gemenskaper tillsammans med unga ordkonstnärer.
Intervjuare: Unga ordkonstnärer

Fiskehamnen
24.10 kl. 11.30
Wilma Möller
Prata bok: Från hobby via spänning till läsintresse

Elever i åk 5–6 från Gumbostrands skola i Sibbo samtalar med Wilma Möller. Hästälskare finns det gott om, men hur många tolvåringar är intresserade av galopp? Det är tempot i berättelsen som väcker läsarens intresse. Springa som vinden utspelar sig i ett galoppstall där insatserna är höga och actionscener i form av spännande lopp och skenande hästar nästan skriver sig själva.
Intervjuare: Elever i åk 5–6 från Gumbostrands skola i Sibbo

Blåbärslandet
24.10 kl. 12.30
Yvonne Karsten
Infiltrerad

Yvonne Karsten vann första pris i ljudbokstävlingen Lyssnar du? ”En fascinerande framtidsvision med hjärta och hjärna. Vi rör oss i Helsingfors och Ekenäs, orter som vi känner igen, men som ändå är lite annorlunda. En fängslande, välskriven och överraskande bok”, skrev prisjuryn. Nu berättar Yvonne om skrivprocessen och hur den inspirerats av hennes arbete att skapa escape rooms.
Intervjuare: Eddie Myrskog

Blåbärslandet
24.10 kl. 13.30
Julia Mäkkylä
Vinklar

I novellsamlingen Vinklar fortsätter Julia Mäkkylä att utforska absurditetens logik samt ensamhetens olidliga sorg och smärta på ett egensinnigt och egenartat sätt. Hur hittade hon sin egen röst?
Intervjuare: Eddie Myrskog

Fiskehamnen
24.10 kl. 13.30
Karin Collins
Den litterära sommarstaden – hur blev Hangö så trendigt i romaner?

På sistone har intresset för Hangö ökat explosionsartat. Men det är inte enbart som resmål och fritidsboende som Hangö lockar. Staden har redan länge haft flera författare som gärna förlagt sina handlingar till staden. På senare år har intresset ökat ytterligare genom Karin Collins romaner och sedan 20 år tillbaka på finskt håll genom Matti Remes deckare, som från och med 2024 också översätts till svenska och filmatiseras. Vad gör en liten stad så attraktiv i bokvärlden?
Intervjuare: Henrik Huldén

Busholmen
24.10 kl. 14.30
Ellen Strömberg & Axel Åhman
Ut i skärin

Ellen Strömberg och Axel Åhman har båda förlagt sina historier ut till skärgården och satt pojkar i huvudrollen. Varför ville de skriva om skärgården? Är det för den dåliga mobiltäckningen eller för att det är en otroligt spännande miljö?
Intervjuare: Yukiko Duke

Töölö
24.10 kl. 15.30
Philip Teir
Perkeleen pikkukaupunki

Rosanna Fellman ja Philip Teir käsittelevät kirjoissaan kokemusta olla erilainen kapeakatseisessa pikkukaupungissa. Millaiset jäljet ulkopuolisuus jättää ja voiko hankalan nuoruuden jättää taaksensa?

Busholmen
24.10 kl. 15.30
Ormpyssel och tjusiga skelett med den nordiska bokslukaren
Klipp och klistra otäcka skelett, eller gör en slingrig orm tillsammans med Den nordiska bokslukaren. Det blir även högläsning av de prisnominerade bilderböckerna Skelettet och Freja och huggormen.

Fredag 25.10

Blåbärslandet
25.10 kl. 11.00
Martina Moliis-Mellberg
Poeten och prompten

Är artificiell intelligens författarnas och läsarnas vän eller fiende? Två författares alster möter AI-genererad text. Vad händer i mötet? Välkommen till ett samtal om AI inom litteratur – konst och konstgjort.

Kallioscenen
25.10 kl. 11.00
Ulrika Hansson
Prata bok: Att skriva om en tid man inte upplevt

Ett samtal mellan studerande från Vasa gymnasium och Ulrika Hansson utgående från hennes historiska roman Det är inte synd om Edna Svartsjö. Hur skriver man realistiskt om en historisk period man inte själv har upplevt. Vilka friheter kan man ta sig? Hur lever man sig in i en period man aldrig själv varit med om?
Intervjuare: Studerande från Vasa gymnasium

Fiskehamnen
25.10 kl. 11.30
Ellen Strömberg & Petter Sandelin
Kärleken som katalysator

Blir alla berättelser mer berörande och engagerande om författaren har med en kärlekshistoria? Krigets vansinne blir ännu tydligare i relief mot den spirande kärleken mellan soldaterna Tallgren och Ståhl i Petter Sandelins roman Skott. Och Benjamins kärlek till Tristan gör hans uppoffring övermänsklig i Ellen Strömbergs nya ungdomsroman.
Intervjuare: Annina Rabe

Fiskehamnen
25.10 kl. 12.00
Ellen Strömberg
Prata bok: Utmaningar i ungdomen

Elever från årskurs 8 i Strömborgska skolan i Borgå möter författarna Maria Turtschaninoff och Ellen Strömberg i en diskussion om utmaningar som ungdomar kan möta i sin strävan efter att hitta sin plats i världen. Samtalet utgår ifrån Strömbergs bok Arkeologen och Turtschaninoffs Mantikoran där huvudpersonerna genomgår prövningar av olika slag. Om föräldrar, monster och att uppoffra sig.
Intervjuare: Elever från årskurs 8 i Strömborgska skolan i Borgå

Fiskehamnen
25.10 kl. 12.30
Eva Frantz
Prata bok: Är deckare en genre för oss unga?

Elever från åk 9 i Skärgårdshavets och Kyrkbackens skolor i Korpo och Nagu samtalar med Eva Frantz och Simon Ventus om deckaren som genre för unga läsare. Varför är det så intressant att läsa om mordhistorier? Vilken roll spelar Anna Glads nyfikenhet i boken och hur nyfikna är vi själva? Vad kan kopplingen mellan tro och våld vara?
Intervjuare: Elever från åk 9 i Skärgårdshavets och Kyrkbackens skolor i Korpo och Nagu

Kallioscenen
25.10 kl. 13.30
Catariina Salo
Prata bok: Hur bearbetar man ångest?

Studerande från Hangö gymnasiums andra årskurs samtalar med Catariina Salo om hennes debutroman Parasit. Vilka är de ångestskapande elementen i huvudpersonens liv, hur gestaltas de i boken och hur bearbetar Salo ångesten? Om att förlora sig själv och hitta sig igen: Liv och litteratur.
Intervjuare: Studerande från Hangö gymnasiums andra årskurs

Blåbärslandet
25.10 kl. 14.00
Prisutdelning: manustävlingen Skriv för mig!

Med manustävlingen Skriv för mig! letade vi efter medryckande lättlästa romaner i två kategorier. En för ungdomsromaner och en för romaner som riktar sig till vuxna. I samband med prisutdelningen diskuterar vinnarna och jurymedlemmar om konsten att skriva en roman på lätt språk.
Intervjuare: Solveig Arle

Fiskehamnen
25.10 kl. 14.00
Annika Luther & Anna Lindholm
Och den ljusnande framtid är vår?

Annika Luther har forskat i Laurin Zilliacus liv, mannen som på 1920-talet införde den s.k. nya pedagogiken i Finland, grundade en skola men lämnade den för att slåss mot fascisterna. Anna Lindholm ser tillbaka på sina förmödrar och deras kamp för ett bättre liv och samhälle. Vi tar en blick på historiska eldsjälar och frågar var dagens eldsjälar och hopp om en bättre framtid går att hitta.
Intervjuare: Annika Hällsten

Busholmen
25.10 kl. 14.00
Axel Åhman & Wilma Möller
Lyckas de locka dej till läsning?

Spännande böcker med högt tempo och cliffhangers. Hur gör just Axel Åhman och Wilma Möller för att locka dej till läsning. Författarna berättar om sina bästa knep och läser högt exempel ur sina nyaste böcker
Intervjuare: Eddie Myrskog

Fiskehamnen
25.10 kl. 14.30
Julia Mäkkylä & Catariina Salo
Svenskfinland rodnar

Det är glest med erotiska skildringar i vår litteratur. Julia Mäkkylä och Catariina Salo har tagit sig an utmaningen och samtalar nu om det svåra och härliga i att skriva sex.
Intervjuare: Ida Rosenblad

Busholmen
25.10 kl. 15.00
Marcus Rosenlund
Fakta för vuxna: Den underjordiska boken

Följ med vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund på en hisnande färd ner i underjorden. Hör om den uråldriga saltgruvan i Hallstatt, Londons underjordiska floder, förvaringsutrymmet för kärnavfall Onkalo, samt den stora latrinkatastrofen i Erfurt.

Busholmen
25.10 kl. 15.30
Eva Frantz
Sagor för vuxna: Så dör du nöjdare

Eva Frantz läser högt ur den femte deckaren om äldre konstapel Anna Glad. Fyra vänner samlas en augustikväll i en jugendvilla. När morgonen gryr är det bara två kvinnor som vaknar i det gamla huset.

Fiskehamnen
25.10 kl. 16.00
Yvonne Karsten & Janne och Johnny Ramstedt
Att skriva för öron

Ljudbokens segertåg går knappast att stoppa, men dess slutliga form och plats är ännu inte bestämd. Hur skriver man för ljudboksformat och hur kan ljudboken bli ett självständigt verk? En diskussion mellan Yvonne Karsten, Janne och Johnny Ramstedt, pristagarna i Schildts & Söderströms ljudbokstävling Lyssnar du, samt ljudboksregissören och författaren Milja Sarkola vars bok Min Psykiater getts ut som rollsatt ljudbok.
Intervjuare: Henrik Hulden.

Busholmen
25.10 kl. 16.00
Anna Friman
Den lättlästa litteraturen: Framtidsvisioner

Den lättlästa litteraturen behövs idag mer än någonsin. Alla ska ha rätt till läsning. Det treåriga projektet ”Ny finlandssvensk lättläst litteratur” startade våren 2022. Hur säkra den lättlästa litteraturens framtid på svenska i Finland?
Intervjuare: Solveig Arle

Fiskehamnen
25.10 kl. 16.30
Philip Teir
Jävla Jakobstad!

I hela tre av höstens nyhetsböcker skildras en uppväxt i småstaden Jakobstad. Philip Teir, Rosanna Fellman och Lars Sund diskuterar hemortens roll i sitt författarskap och varför det är så viktigt för dem att bearbeta sin uppväxt i textform.
Intervjuare: Pia Ingström

Fiskehamnen
25.10 kl. 17.00
Philip Teir & Maria Grundvall
90-talets hämnd

I sina romaner återbesöker Philip Teir och Maria Grundvall 90-talet. Varför trendar 90-talet i litteraturen och modet, och hur var det att vara ung då?
Intervjuare: Yukiko Duke

Blåbärslandet
25.10 kl. 18.30
Catariina Salo
Vad är andligt våld och hur diskuterar vi det?

Hur bidrar skönlitteraturen till att synliggöra våld och övergrepp som begåtts i Guds namn? Ett medborgarinitiativ om att förbjuda omvändelseförsök har behandlats i riksdagen, men går det att förbjuda sådant som sker bakom stängda dörrar? Catariina Salo, aktuell med romanen Parasit som bland annat tangerar frågor kring religion, moderskap och det queera och Ani Iivanainen, diakon och kontaktperson för regnbågsfrågor inom Esbo svenska församling, forskar i andligt våld, möts kring de här frågorna i en diskussion med Lina Bonde, ordförande i Regnbågsallians som moderator
Intervjuare: Lina Bonde

Lördag 26.10

Fiskehamnen
26.10 kl. 10.30
Eva Frantz
Så dör du nöjdare

I femte och sista delen i serien om äldre konstapel Anna Glad samlas fyra vänner en augustikväll i en jugendvilla. När morgonen gryr är det bara två kvinnor som vaknar i det gamla huset. Eva Frantz berättar om sina sju år med Anna Glad, hur det känns att bjuda henne farväl och kanske lite om sina planer för framtiden.
Intervjuare: Yukiko Duke

Fiskehamnen
26.10 kl. 11.00
Marcus Lindqvist
Bland poliser och soldater

HBL-profilerna Jeanette Björkqvist och Marcus Lindqvist är aktuella med var sin bok om män som valt farliga vägar: som ger sig rätt ut i krig och in i narkotikahärvor. Hur skiljer sig skrivandet av en bok från arbetet som journalist?
Intervjuare: Maria Gestrin-Hagner

Fiskehamnen
26.10 kl. 11.30
Emma Ahlgren
Olika som bär

Att trots identisk uppväxt känna sig diametralt olik sitt eget syskon är ingen ovanlig upplevelse. Emma Juslin och Emma Ahlgren behandlar i sina böcker den smärtsamma upplevelsen av att försöka förstå hur ett syskon blir en främling.
Intervjuare: Annina Rabe

Fiskehamnen
26.10 kl. 12.00
Ralf Sirén & Marcus Lindqvist
Soldat nr 13. Ralf Sirén och kriget i Ukraina

En vecka efter att Ryssland attackerar Ukraina anmäler sig Ralf Sirén som frivillig i Ukrainas internationella legion. I Soldat nr 13 berättar han om livet vid frontlinjen i Charkiv, hur kriget lever kvar i honom efter hemkomsten och vilka spår det lämnat.
Intervjuare: Martin Welander

Busholmen
26.10 kl. 12.30
Malin Klingenberg & Maria Sann
Rymlingarna

Jona, Ebba och Linnea är snart för stora för dagis. Dessutom har de nya spadar. Eftermiddagsvilan med den trötta Mona erbjuder dem lyckligtvis ett perfekt flykttillfälle. Livet i det fria både luktar och känns annorlunda. Och utanför dagisgården hittar de en rymling till som genast behöver räddas från omvärldens faror. Interaktiv sagostund: Vi läser högt, visar bilder och utbyter rymningshistorier.

Fiskehamnen
26.10 kl. 13.00
Janne och Johnny Ramstedt
Delad deckarglädje

Två av höstens deckarnyheter är skrivna av en duo. Simon Ventus och Christina Gustavson kände inte varandra innan de började skriva tillsammans medan Janne och Johnny Ramstedt träffades redan i livmodern. Vilka är fördelarna och nackdelarna med att arbeta med en främling kontra en tvilling och skulle det inte vara skönare att helt få bestämma själv?
Intervjuare: Jonas Sundström

Busholmen
26.10 kl. 13.00
Ulrika Hansson & Wilma Möller
Kom, vi springer!

Författaren Ulrika Hansson berättar om och läser ur den nya bilderboken Kom, vi springer! Tillsammans med författaren och eftisledaren Wilma Möller håller hon en workshop för barnen kring hur man kan förenas istället för att lämna någon utanför.

Blåbärslandet
26.10 kl. 14.00
Thomas Lundin
Mat och liv, liv och mat

Passion, vardag och älskade människor – mat är liv! I sina böcker delar Thomas Lundin och Birgitta Udd generöst med sig både av sina bästa recept och sig själva.
Intervjuare: Annina Rabe

Fiskehamnen
26.10 kl. 14.30-15.30
Axel Åhman & Ulrika Hansson & Annika Åman & Catariina Salo & Philip Teir
Kom ti byin

Österbotten fortsätter leverera en merpart av all nyskriven litteratur i Svenskfinland. Vilka teman återger romanerna av Österbotten i historien och i dag? Vad är det som gör Österbotten till en outsinlig litterär källa? Finns det något andra landskap kunde lära sig av österbottningarna?
Intervjuare: Pekka Heino

Busholmen
26.10 kl. 15.00
Petter Sandelin
Sagor för vuxna: Skott

Skott är en berättelse om liv och död, om förbjuden kärlek mitt i kriget. På förtrollande prosa skriver Petter Sandelin fram en berättelse om förälskelse, spirande och skör, med det brinnande kriget som brutal inramning.

Maanalainen elämä
26.10 kl. .2024 15.00 – 15.30
Marcus Rosenlund
Lonna-sali
Kolmen säästä, pieneliöistä ja avaruudesta kertovan bestsellerin jälkeen tiedetoimittaja Marcus Rosenlund vie meidät henkeäsalpaavalle matkalle maan alle. Kohteina muun muassa Hallstattin ikivanha suolakaivos, Lontoon maanalaiset joet, ydinjätteen loppusijoitustila Onkalo, sekä Erfurtin suuri käymäläkatastrofi.

Blåbärslandet
26.10 kl. 15.30
Anna Lindholm
Husmödrar och feminister

Anna Lindholm har i sitt författarskap fördjupat sig i kvinnors liv i 1900-talets Finland. I sin tredje bok Husmödrar och feminister studerar hon hur feminismen omformat kvinnorollen i hundra års tid, från hennes förmödrar via 70-talets feminister fram till idag. Hur har hennes eget moderskap och de förväntningar hon har på samhället, hemmet och föräldraskapet formats av historien?
Intervjuare: Annina Rabe

Busholmen
26.10 kl. 16.00
Julia Mäkkylä
Sagor för vuxna: Vinklar

Julia Mäkkylä läser högt ur sin novellsamling Vinklar En bok som utforskar absurditetens logik och ensamhetens olidliga sorg och smärta på ett egensinnigt och egenartat sätt.

Blåbärslandet
26.10 kl. 17.00
Carina Karlsson
Poesins morsemeddelande

I Carina Karlssons diktsamling Marconirummet och Hannele Mikaela Taivassalos diktberättelse De drömda flickorna tematiseras kontaktlöshet, isolation och utsatthet. Hur förhåller vi oss till det försvunna och förlorade, det vi saknar och sträcker oss efter men inte kan nå? Är poesin en plats där ensamheten kan få ett fäste, är dikten ett morsemeddelande, en besvärjelse?
Intervjuare: Tatjana Brandt

Fiskehamnen
26.10 kl. 17.00
Philip Teir
Hbl 160 år: svensk och finländsk kulturjournalistik

DN:s kulturchef Björn Wiman och journalisten Philip Teir diskuterar skillnader och likheter i den svenska, finlandssvenska och finska kulturella offentligheten tillsammans med HBL:s kulturchef Andrea Svanbäck.

Fiskehamnen
26.10 kl. 17.30
Annika Åman
Genialiska generationsromaner

Hur skriver man trovärdiga generationsromaner där alla får sin egen, autentiska röst? Lars Sund och Annika Åman följer i sina romaner mästerligt familjer över långa tidsspann. Hur bär de sig åt och hur mycket research krävs?
Intervjuare: Yukiko Duke

Blåbärslandet
26.10 kl. 17.30
Tomas Mikael Bäck
19 poeter

Finns det något speciellt som utmärker finlandssvenska 2000-tals poeter? För att ta reda på det, ombads ett antal poeter att bidra med presentationer av sig själv och sin poesi – detta resulterade i antologin 19 poeter. De har alla en österbottnisk anknytning. Nicko Smith, Tomas Mikael Bäck och Jan-Christer Wahlbäck samtalar om poesins väsen och betydelse samt läser bidrag, egna och andras, ur den nyutkomna antologin.
Intervjuare: Kaneli Kabrell

Kallio
26.10 kl. 17.30
Philip Teir
Elokuun varjot

Loisteliaan tarkkanäköinen romaani näyttää, että tarinamme on aina tarina tuntemistamme ihmisistä.

Blåbärslandet
26.10 kl. 18.00
Martina Moliis-Mellberg
Poesins detaljer

En stund för poesi med läsning och samtal om språket utgående från skrivandets kunskap, där man tar fasta på detaljerna och de bilder som uppstår i de enskilda dikterna. Agneta Enckell är aktuell med obeskrivligheten, Miia Tovio med Hukka tukka nukka och Martina Moliis-Mellberg med medusa.
Intervjuare: Hannele Mikaela Taivassalo

Blåbärslandet
26.10 kl. 18.30
Carina Karlsson & Emma Ahlgren & Martina-Moliis Mellberg
Poesi som kommunikation

Carina Karlsson skriver i Marconirummet om sjömanshustruns längtan och ensamhet, Emma Ahlgren om systern som tålmodigt tolkar sin tvillingsysters signaler. Martina Moliis-Mellberg låter det naturvetenskapliga språket gå sönder när det möter poesin. Ett samtal om hur poesin utvidgar språkets möjligheter.
Intervjuare: Kaneli Kabrell

Fiskehamnen
26.10 kl. 19.00
Thomas Lundin
Tjo, hopp och kärlek. Om maten, mammorna och mig

Thomas Lundin är känd som artist, programledare och skådespelare. Han är också en hemmakock med starkt miljöengagemang. I hans debutbok varvas personliga och underhållande minnen med recept och berättelser kring dem. Tyngdpunkten i Lundins matfilosofi är att använda rester och motarbeta matsvinn. En filosofi som går att omsätta också i det övriga livet – använd dig av det du har.
Intervjuare: Wivan Nygård-Fagerudd

Söndag 27.10

Fiskehamnen
27.10 kl. 10.30
Tarja Halonen & Meri Valkama
Arvet

När Ryssland attackerade Ukraina började sökandet efter de skyldiga. Många i Finland pekade på Tarja Halonen som hade byggt upp goda relationer med Ryssland i flera år. Vad tycker Halonen om allt detta? Och vad gör att han fortfarande reser till världens konfliktområden, till exempel Israel-Palestina? Arvet är en världspolitisk diskussionsbok där president Halonen och författaren Meri Valkama för en dialog om världen under Halonens presidentperiod och nu.
Intervjuare: Pekka Heino

Fiskehamnen
27.10 kl. 11.30
Merete Mazzarella
Förlorad i lust och lågor

Bokförsäljningen sjunker, men två genrer som växer stadigt är romance och skräck. Varför suktar dagens människa så mycket efter eskapism och vad är det med just horror och kärlek som är så tilltalande? Merete Mazzarella har skrivit en essä om romance och Maria Turtschaninoff skrämmer upp barn med sin nya kapitelbok Mantikoran.
Intervjuare: Yukiko Duke

Blåbärslandet
27.10 kl. 12.00
Marcus Rosenlund
Den underjordiska boken

Efter tre bästsäljare om väder, småkryp och rymden tar vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund med oss på en hisnande färd ner i underjorden. Bland annat får vi läsa om ljuset vi inte kan se – neutrinopartiklar som lyser i underjorden, fossiljägaren Mary Anning, samtida med Charles Darwin, som öppnade urtidens underjordiska skattkammare åt oss och den sjutusen år gamla saltgruvan i Hallstatt.
Intervjuare: Pekka Heino

Fiskehamnen
27.10 kl. 12.30
Janne och Johnny Ramstedt
Mord i post-covid tider

Johanna Holmström och Janne och Johnny Ramstedt skriver i sina nya spänningsromaner om post-covid, konspirationer och radikalisering. Vad gör kristider med det mänskliga psyket och varför är det så lockande att skriva om?
Intervjuare: Jonas Sundström

Busholmen
27.10 kl. 13.30
Malin Klingenberg & Maria Sann
Läskigt är bäst!

Freja och Huggormen och Skelettet är båda nominerade till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris. De handlar båda om obehagligheter. Vill barn läsa om ormar och skelett, död och smärta? Och hur är det att rita och skriva så att det inte blir för obehagligt?
Intervjuare: Yukiko Duke

Busholmen
27.10 kl. 14.00
Maija Hurme & Maria Sann
I huvudet på en illustratör

Maija Hurme och Maria Sann arbetar som illustratörer. Hur tänker de när de jobbar fram en visuell berättelse, hur väljer de material och stil? Kom och bekanta dig med två av våra mest anlitade och prisade bildskapare.

Blåbärslandet
27.10 kl. 14.00
Merete Mazzarella
Att lära sig falla. Om kärlek och andra känslor

Efter två äktenskap hittar Merete Mazzarella den stora kärleken vid 64 års ålder. I sin nya bok reflekterar hon över litteraturen och filosofin kring kärlek, känslor och kropp. Speciellt intresserad blir hon av forskningen kring romancelitteratur som kommit fram till att det för läsarna är allra viktigast att få ett garanterat lyckligt slut.
Intervjuare: Annina Rabe

Blåbärslandet
27.10 kl. 15.00-16.00
Annika Åman & Ulrika Hansson & Maria Grundvall
Historiska kvinnor

Ett starkt tema i årets skönlitterära utgivning är romaner som tar sig an kvinnor i det förgångna, ofta baserade på en gedigen bakgrundsforskning. Varför väljer författarna att blicka bakåt och vad gör temat så aktuellt just i år?
Intervjuare: Yukiko Duke

Fiskehamnen
17.00
Philip Teir
Pennan och svärdet – prydnader eller vapen?

Pennan är mäktigare än svärdet – och författarna har orden, men vad gör vi med den makten idag? Är orden ens makt om det inte finns någon plats för dem? Vad och var är den kulturkritiska och politiska författarrösten idag?
Intervjuare Hannele Mikaela Taivassalo