Amanda Chanfreau

Amanda Chanfreau (född 1983) är tatuerare och illustratör. Hon är utbildad inom bildkonst, textilkonst och tatuering i Sverige. Hon är född i Helsingfors, vuxit upp på Åland och bor i Malmö med sambo och dotter. Giraffens hjärta är ovanligt stort är hennes debutbok. 

Jag heter Amanda Chanfreau och är en åländsk bildkonstnär, tatuerare och kan nu äntligen även kalla mig barnboksillustratör. Jag är verksam i Malmö där jag driver tatueringsstudion Malört tillsammans med mina kollegor. 

Att jag skulle arbeta konstnärligt var aldrig ett val för mig. Det blev en självklarhet väldigt tidigt under tonårsåren, då jag insåg att jag var som lyckligast då jag fick skapa med mina händer. Åren på konstskola är bland mina lyckligaste minnen, då jag befann mig i ett ständigt flow och fick måla, rita och bygga saker från morgon till kväll. 

Brukade tänka att om allt annat i livet skiter sig, så har jag iallafall kvar det. Då kan jag bli en lycklig eremit och bara sitta och rita. Tanken kändes nästan lockande. 

Sedan jag blev mamma så kanske jag inte tänker lika radikalt, men det är iallafall det som förblir basen där jag sätter fötterna. 

Livet förde mig till Mexiko och bland färgsprakande marknader och blommiga dödsaltare lämnade jag en bit av mitt hjärta. Åren där formligen marinerade mig i kulturen och färgerna, och satte nog djupa avtryck i mina bildvärldar. Det var även där jag fick upp ögonen för tatueringskonsten som sedan har kommit att bli mitt levebröd, och än idag kan folk som inte vet att jag bott i Mexiko påpeka att mina tatueringar känns mexikanska. 

Kreativiteten och bildskapandet har alltså följt mig hela livet och är så sammanvävt med min person att jag har svårt att analysera och verbalisera det, och det är alltid med enorma våndor jag försöker få ner det i text. 

Eftersom det är så intuitivt, så fattar jag sällan själv vad mina bilder handlar om förrän jag kan reflektera över det med lite perspektiv. Men när jag tittar på vad jag skapat, så  handlar det ofta om någon form av rörelse, en utveckling framåt eller en transformation. Resandet har ju varit en stor del av mitt liv, och jag antar att min konst reflekterar den där nyfikenheten och attraktionen till det föränderliga.

Att få illustrera böcker har länge varit en dröm, och som den tjockskalliga stenbock jag är har jag envist strävat efter att förverkliga det. 

Som tatuerare arbetar jag ju utifrån kundens önskemål, men försöker filtrera dennes idé genom mitt eget konstnärsfilter. Som illustratör gör man ju lite samma sak. Det är dock roligt att för en gångs skull få hålla slutprodukten för ens mödor i händerna, istället för att se den promenera ut genom dörren och aldrig synas till igen. 

Vad är kärnan i ditt konstnärskap? 
Jag njuter av det kreativa flödet, och tror att en av mina starkaste drivkrafter är att få befinna mig i den där magiska, förhöjda livskänsla som jag försöker skapa i mina bildvärldar. 

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?
Det är jag inte så bevandrad att jag kan svara på, men jag känner mig väldigt stolt över att få ingå i konceptet!

Pris
Tilldelad Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur 2022 för Giraffens hjärta är ovanligt stort
Nominerad till Runeberg Junior -priset 2023 för Giraffens hjärta är ovanligt stort

Amanda Chanfreau
Fotograf: Mikael Morueta Holme Ladda ner fullstor bild
Mikael Morueta Holme

Fotograf:
Mikael Morueta Holme

Mikael Morueta Holme

Fotograf:
Mikael Morueta Holme

Mikael Morueta Holme

Fotograf:
Mikael Morueta Holme