Annika Sandelin

Annika Sandelin är en författare och bibliotekarie som har bott i Munkshöjden i nästan hela sitt liv. Hon drömde redan som barn om att bli författare och skrev då bland annat fräcka verser om klasskamrater och lärare samt ett antal inledande kapitel på romaner om olyckliga banhemsbarn. Familjen och vännerna är viktiga för henne och hon tycker om att äta kakor, sitta på caféer och att iaktta och tjuvlyssna på folk i bussar och spårvagnar. Ibland längtar hon tillbaka till en svunnen tid när man skrev på skrivmaskiner, sökte böcker med hjälp av kartotek och då hon dessutom själv var ett barn som slapp att städa och hålla reda på andras vantar.

 

Vad är kärnan i ditt författarskap?

Det är inte lätt att veta själv. Ett tema som ofta tycks finnas i mina böcker är att det finns en plats också för dem som är lite udda.

 

Varför är litteratur viktigt?

I likhet med all konst ger litteraturen oss ett rikare liv. Då vi läser upplever vi sådant som vi aldrig själva skulle vara med om och vi får se på världen genom andras ögon. Vi får nya tankar och vår fantasi sätts i rörelse. Bra litteratur ökar vår förståelse både för oss själva och för andra människor.

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?

Jag tycker att de flesta finlandssvenska författare är sinsemellan ganska olika. Det är säkert lättare att hitta likheter för dem som står utanför ankdammen

 
Pris

Annika Sandelin och Karoliina Pertamo (ill.) nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för Råttan Bettan och masken Baudelaire. 

År 2014 belönade Svenska litteratursällskapet författaren Annika Sandelin och illustratören Karoliina Pertamo för boken Råttan Bettan och masken Baudelaire. Texten och bilderna skapar tillsammans en slitstark bok för både små och stora. Sandelins text är fyndig, vild och präglad av en djup ömsinthet och respekt för barnet. Pertamos illustrationer är generösa och associativa och möter texten med ett eget humör. En barnbok med klassikervarning.

Översättningar

Saderunoilijan tytär, WSOY 2002

Milja ja naapurit, Tammi 2006

Retkuliina, Teos 2009

Retkuliina rakastuu, Teos 2011

 

Annika Sandelin
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild