Hannele Mikaela Taivassalo

Tack till alla mitt livs bibliotek, barndomens lilla viktiga, vuxenlivets stora och små, fula och ståtliga. Så vill jag se på litteraturen, jag vill se samma mångfald av byggnader med innehåll där: stora böcker och små, fula och pampiga, gamla slitna och bländande nya – med varierande innehåll. Jag vill ha det tarvliga och torftiga, men också det sublima och överjordiska. Jag vill ha mina egna sanningar och helt andra, för mig okända sanningar. Jag vill ha allt, inom olika pärmar. Ur Taivassalos tacktal vid Runebergsprisutdelningen 2008

Hannele Mikaela Taivassalo är född 1974 i Kronoby kommun, bosatt i Helsingfors och kallas Mikaela. Förutom prosa har hon även skrivit dramatik, både för scen och för radio. Hannele Mikaela Taivassalo tycker att dramatik bör få vara litterärt, att prosa ska få vara poetiskt och att lyrik hemskt gärna får ha dramatiska element. Det kan för all del också vara helt tvärt om, och alldeles oväntat. I allt berättande, läsande och lyssnande är det det hemlighetsfulla, outsagda och kanske till och med det onåbara som lockar mest.

 

Pris

År 1996 erhöll Taivassalo tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen för sin lyrik. För romanen Fem knivar hade Andrej Krapl erhöll hon Runebergspriset år 2008, samt Svenska litteratursällskapets pris ur Astrid och Bertel Appelbergs fond samma år.


Översättningar

Lit de Parade. An Illusion of Death, utdrag publicerade i The Sangam House Reader, 2013

Nälkä, roman Teos, 2013

Mörkerboken och The Book of the Dark som applikationer, iTunes, 2011

Oi, tule katsomaan, roman, Teos, 2010 

Hämäräkirja, bilderbok, Teos, 2009

Viisi veistä Andrei Kraplilla, roman, Teos, 2008

 

Hannele Mikaela Taivassalo
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild