Karin Lindroos

Jag dagdrömmer om gamla hus jag ska vårda och inreda. Till en början gamla bensinmackar och industribyggnader. Sen dök ett gammalt föreningshus i Ingå upp på Etuovi. Vi köpte det, och  dagdrömmarna omvandlades till konkreta planer och listor i anteckningsblock efter anteckningsblock. Fyra år senare lämnade vi Helsingfors efter 16 år, och bor på heltid i Folkets hus. 

Vård av gamla hus tar visserligen en del energi, men mest ger det mig kraft och glädje. Och jag kan inte få nog av att fantisera om såpskurade golv, bevarade tapeter, pärlspont som överraskar under spånskivor, stenväggar med patina. Så med syskonen köpte vi farmors gamla småbruk på Kimitoön. Ett hus från 1947 och ett litet 1800-tals torp. Anteckningsböckerna fylls igen med visioner och listor. 

Alla drömmar och idéer om nuvarande och kanske kommande husprojekt kommer jag föra över i mitt egna exemplar av Stugboken. Nu med lite mer struktur än i de spretiga anteckningsblocken. 

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Jag är själv ständigt ute efter konkreta tips och knep för att göra min vardag fylld av kreativitet, mycket vila och en massa lust i det lilla och det vardagliga. Och det är också det jag själv gärna skapar och delar med mig av.

Varför är litteratur viktigt?

Stressen mildras, pulsen sänks och ett lugn lägger sig. Det finns en massa hälsofördelar med att läsa en bok framom att scrolla sociala medier eller nyhetssajter. Bara gör de, byt ut instagram mot en bokapp. Vi behöver mera lugn.

Karin Lindroos
Fotograf: Astrid Lindroos Ladda ner fullstor bild