Mikael Enckell


Född 1932, utbildad till läkare (Helsingfors 1960) och psykoanalytiker (Stockholm 1967), debuterade 1962 med en essäsamling Det dolda motivet om film: Antonioni, Eisenstein och tysk mellankrigsfilm samt en essä om Prousts roman. Därefter har Enckell utgivit ett dussintal böcker; om Hölderlin, Wecksell och Björling, Visconti, Resnais och Hitchcock. Tre biografiska studier (Under beständighetens stjärna, dess ljus lyse! och Öppningen i taket) behandlar Rabbe Enckells liv och författarskap. År 1988 utgav han en essäsamling som behandlar judiska ämnen Till Saknadens lov senare följd av I den frågandes själ?, Själen som vägrade krympa, Uppror och efterföljelse och Perspektiv från andra sidan som också kretsar kring samma judiska tematik.

Pris:
Enckells författarskap har belönats med Tollanderska priset 1992 och Svenska Akademiens Finlandspris 1998.
Längmanska kulturfonden prisbelönade i maj 2009 Mikael Enckell med följande motivering:
Författaren och psykoanalytikern Mikael Enckell, Helsingfors, belönas för ett rikt författarskap i den klassiska humanismens anda. Han debuterade med ”Det dolda motivet” (1962) och har i en mångskiftande produktion etablerat sig som en av de personligaste rösterna i finlandssvensk essäistisk. Litterära porträtt av diktare som Björling, Proust och Hölderlin växlar med insiktsfull filmanalys och ömsint kartläggning av psykiska gränstillstånd. Judiska ämnen återkommer ständigt, även i årets bok ”Om konsten att älska skriften”. Till hans främsta och mest egenartade verk hör den tredelade biografin över fadern, skalden och målaren Rabbe Enckell.
Ofta går Mikael Enckell i frän polemik med samtidskulturens ytliga självbespegling. Han ställer krav på sina läsare, men den som öppnar sig för hans vindlande texter blir rikligen belönad.

Översättningar:
Ett urval av filmessäerna Peiliin kirjoitettu utgavs 1988, Rabbe Enckell –studierna och I den frågandes själ? har också utkommit i översättning av Kyllikki Villa, den sistnämnda under namnet Missä Jumala on? (Sahlgrens 2000).

Verk