Minna Knus-Galán

Minna Knus-Galán har jobbat på Yle sedan 1992 både på svenska och finska, som TV-reporter på aktualitetsprogram, dokumentärer, granskande programmet Spotlight, utrikesreporter på TV-Nytt, programledare för Spotlight, OBS och A-talk. 
Sedan 2004 har hon specialiserat sig på grävande journalistik och jobbar som bäst på det finskspråkiga TV-programmet MOT på TV1. Några av de ämnen som hon granskat är åldringsvård, korruption, medicin, bistånd och arbetsförhållanden i klädfabriker i Bangladesh. 
Knus-Galán har deltagit i flera internationella samarbetsprojekt och grävt i skatteparadisläckor som Offshoreleaks, Luxleaks, Swissleaks och nu senast Panamapappren. 
Åren 2009-2013 var Knus-Galán ordförande för Föreningen för undersökande journalistik i Finland och är en av organisatörerna av den regelbundet återkommande Grävkonferensen Tutki! i Helsingfors. Hon är även föreläsare i grävande journalistik på universitet och konferenser i Finland och utomlands samt den enda aktiva finska medlemmen av ICIJ (International Consortium of Investigative Journalism). 
Minna tog sin journalistexamen på universitetet i Navarra i norra Spanien där hon studerade åren 1987-1992.
 
Varför är litteratur viktigt?
Skönlitteratur är för mig ett andningshål, en nödvändig kontrast till mitt jobb som faktasökande journalist. En dykning in i olika världar, miljöer, stämningar. Och en vana måste alltid läsa innan jag sover, hur trött jag än är. Så har det varit enda sedan jag lärde mig att läsa.

Fackboksförfattare: Hur väljer du dina teman?
Samma gäller här som i mitt jobb som journalist: viktiga samhällsfrågor, orättvisor, maktmissbruk är teman som får mig igång, i synnerhet om någon försöker hemlighålla dem från allmänheten. Och allt som oftast finns det ett globalt perspektiv på de ämnen jag jobbar med. Världen är en näsduk säger man på spanska, det vill säga att världen är liten. Och idag är den mindre än någonsin tidigare. Det unika samarbetsprojektet kring de läckta Panamadokumenten som undersöktes av hundratals journalister under ett års tid var ett ypperligt bevis på det. 

Pris
2015: Årets journalist, Bonniers stora journalistpris
Minna Knus-Galán är en av Finlands ledande reportrar inom internationell grävande journalistik. Hennes reportage präglas av gedigen research, skickliga intervjuer och modernt TV-berättande. Ur prismotiveringen för Bonniers stora journalistpris 2015.
2014: Anders Chydenius-medalj för befrämjande av offentlighet kring skatteparadis      
2012: Topeliuspriset, det finlandssvenska publicistpriset 

Minna Knus-Galán
Fotograf: Marica Rosengård Ladda ner fullstor bild