Otto Donner

Otto Donner är född år 1984 i Helsingfors. Han har studerat grafisk formgivning på Aalto-universitetet, och arbetar till vardags med att designa böcker, tidningar, teateraffischer med mera.

Läsandet har alltid varit viktigt för mig. Som barn kändes det magiskt, att man kunde titta på ett papper med bokstäver på, och bli förflyttad till en annan värld från den riktiga, tråkiga världen där inget spännande någonsin hände.
Nuförtiden känns världen inte tråkig mera, men behovet av att ta en paus från den har inte försvunnit någonstans.

Jag brukade göra böcker som barn, en sida i taget. Jag hade alltid stora planer på långa invecklade äventyr, helst trilogier, som aldrig blev något mer än några episka introsidor innan jag tröttnade och började på något annat.

Skrivandet var en av många hobbyer under hela min uppväxt, men tänkte aldrig att det skulle bli något av det. Jag studerade till formgivare, koncentrerade mig på visuella saker.

Så småningom tog jag upp skrivandet igen, till en början för att få en motvikt till mitt arbete, som för det mesta går ut på att ge form åt någon annans idéer. Jag ville ha något som var helt mitt eget bland alla beställningsprojekt. Med tiden tog jag hobbyn på mer och mer allvar, och till sist började någonting som liknade en bok ta form. Och nu känns det svårt att sluta.

Själv gillar jag böcker där stämningen är viktigare än handlingen, där en hel värld tar form i några korta meningar. Böcker som får en att skratta och rysa av obehag på samma gång. Böcker man kan känna igen sig i, fast de utspelar sig på en rymdstation.

Pris
Första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen 2019 (noveller)
Tredje pris i Arvid Mörne-tävlingen 2013 (noveller)

Otto Donner
Fotograf: Heli Blåfield Ladda ner fullstor bild