Petter Sandelin

Jag föddes i Jakobstad 1982, under stadens sista glansdagar. Att växa upp i Jakobstad var en mycket märklig upplevelse. På första maj samlades ännu på 90-talet gråhåriga herrar i poplinrockar för att sjunga in våren. Runt torget cirklade varje helg svekin i tunade 90-tals åk och plockade upp alla brudar som var tillräckligt unga för att bli imponerade. Under min uppväxt spelade alla, ja precis alla, i ett band. Allt det där var som ett löfte i luften som aldrig infriades. Så fort folk fyllde 20 flyttade de bort.

Det var först för några år sedan som jag förstod att det sällsamma eko jag växt upp i var resterna av en stadskultur. Det var rester av 60-tal, fabriksvisslor, The Beatles, borgerlighet och arbetarklass. Den lilla staden jag föddes i hade just dött.

Vad annat finns det som är värt att nämna? Jag föredrar dyr gin och billig whisky. Just nu lyssnar jag nästan bara på Daft Punks gränslöst briljanta nya platta Random Access Memories.

 

Petter Sandelin bor i Vasa. Han är pol. mag. och jobbar på x3m, Yle där han också bevakar film och musik. Sandelins debutdiktsamling Istället för Grindcore fick beröm att vara trogen grindcoresfärens huvudsakliga textmotiv: Politiskt färgade utläggningar omfattande stänk av anarkism och civilisations- och livsstilskritik, såväl som kroppsliga angelägenheter och några doser humor. (Anders E Larsson, Vasabladet) för att vara manisk och för sina strofer nedsmutsade med sådan här äkthet och nutidsterminologi (Johan Kvarnström, Västra Nyland)

Pris

Petter Sandelin fick hedersomnämnande i Arvid Mörne-tävlingen år 2005.

 

Petter Sandelin
Fotograf: Frank A Unger Ladda ner fullstor bild