Tove Virta

Att växa upp i två olika miljöer har präglat mig. Livet i byn på landet i Karis har varvats jämt med urbana Grankulla under min uppväxt. Och nej, mina föräldrar var inte skilda, det var endast ett annorlunda sätt att leva på. Jag mötte en bredd av livsstilar - kanske det skapade min fascination och respekt för alla olika typers människor? 

Jag jobbar idag som videoliveproducent och -utvecklare på Svenska Yle. Vägen dit har gått via en påbörjad skådespelarkarriär innan familjelivet tog över och skådespelandet övergick då till att bli sporadisk amatörteater och andra framträdanden.

Efter vuxenstudier i journalistik gick arbetslivet vidare till Yle Västnyland, främst som radioprogramledare. Här fick jag igen möta många olika sorters människor, både live i radiostudion och utanför.

Författarskapet halkade jag av misstag in på då jag fick frågan "vill du skriva en bok"? Jag hade inte tidigare tänkt tanken, och behövde resonera med mig själv. 
Jag tänkte då tillbaka på mitt radiojobb. Det var från början en slump att det blev radio och jobbet skulle bli kortvarigt, eftersom min inställning var att "jag ska nog inte prata i radio för det är ju inte min grej". Men sedan älskade jag det. Kunde det då kanske vara lika med skrivandet? 
Jag svarade slutligen förlaget att "varför inte en bok - ja tack", och sedan dess har jag inte kunnat hålla mig borta från tangentbordet. 
I böckerna har jag dessutom fått hålla mina älskade människor i fokus och basera texterna på berättelser och livsöden.

Vis av livets lärdomar utgår jag nu alltid först från "varför inte" och utmanar gärna mig själv att göra lite väl spännande eller svåra saker.

Dagens Tove i några ord:  
Gillar att ha många bollar i luften, är mamma, tågpendlare, poddälskare, kulturnörd, äger en motorsåg och en basgitarr, inspireras av gult, hänger för mycket på some, har arg-dikter i byrålådan och löjligt många foton i telefonen.

Pris och prismotiveringar: Vald av invånarna till Årets raseborgare 2020

Översättningar: Helene Schjerfbeck - muistamme hänet 2012

Tove Virta
Fotograf: Christoffer Westerlund Ladda ner fullstor bild