Ulf Stark

Jag växte upp i Stockholmsförorten Stureby med en pappa som tandläkare och en mamma som hemmafru och en bror som var två år starkare än jag. När jag var liten läste mamma för oss om kvällarna. Det var så jag kom i kontakt med dom stora äventyren. Babar klampade runt i vårt vardagsrum. Biggles flög omkring bland kristallkronorna. Och ormen Kaa förvandlade sig till en duschslang. Det gjorde mitt bansliga förortsliv mer spännande.
Jag började inte skriva förrän i tonåren. I samband med puberteten då allt ändå blev så annorlunda. Ofta beskrivs ju tonåren som ett inferno av fylla, osäkerhet och olycklig kärlek. För mej var den en tid av intellektuell expansion. Jag läste klassiker, dikter, strunt, filosofi och romaner om nätterna. Jag sov mej genom skolan. Jag lärde mej mycket.
Min första bok skrev jag när jag var 19 år, en diktsamling: "Ett hål till livet". Jag fortsatte med ett par böcker till för vuxna. Sedan visste jag inte vad jag skulle skriva. Jag behövde tjäna pengar. Jag blev byråkrat.
Men jag längtade fortfarande efter dom fiktiva världarna. Så skrev jag en bok med titeln "Dårfinkar och dönickar" 1984 fylld av skrivlust, inspirerad av en annons om en pristävling om bästa barn- och ungdomsbok.
Den vann pristävlingen och blev så småningom TV-serie och gjorde det möjligt för mej att så småningom sluta byråkratandet och ägna mej åt författarskap på heltid.
Sedan dess har det blivit en mängd böcker. Bilderböcker som "Jaguaren", "Kan du vissla Johanna", "När pappa visade mej världsalltet", "En stjärna vid namn Ajax" och senast "Hallå därinne! Eller Vad en oföding bör veta". Kapitelböcker som "Låt isbjörnarna dansa", "Min vän Percys magiska gymnastikskor", "Min vän shejken I Stureby" och "Min vän Percy, Buffalo Bill och jag".

Varför vill då jag som brukar komma ut med mina böcker I Sverige göra en bok i Finland?
För att jag är så GLAD att få göra en bok med Linda Bondestam!

Översättningar:
Diktatorn 
Danmark / Forlaget Buster
Italien / Lantana Editore
Norge / H. Aschehoug & Co
Ryssland / KompasGuide Publishers
Vitryssland / Belarussian e-book rights / BY BOOKS

Ulf Stark
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild