Henrik Meinanders Tikkanens linje

Många känner Henrik Tikkanen för hans böcker i den så kallade adressviten med Brändövägen 8, Bävervägen 11 och Mariegatan 26. Och förstås för äktenskapet med Märta Tikkanen.

– Det är säkert många i dag som kommer ihåg Henrik enbart som Märta Tikkanens problematiska äkta hälft. Som historiker anser jag att det är orättvist och jag har försökt placera honom i ett historiskt sammanhang, säger Henrik Meinander.

Tikkanen var en begåvad och progressiv kraft som tecknare.

– Med några pennstreck kunde han fånga en hel vy. Han vågade teckna sparsamt och det är fantastiskt.

I sina enkla, men träffsäkra teckningar behandlade Tikkanen bland annat sexualmoral och jämställdhet mellan könen.

– Han var ett proffs med ett brett spektrum. Jag anser att den sexuella revolutionen var det viktigaste som hände på 1960-talet, säger Meinander.

På 60- och 70-talet hade Tikkanen själv småbarn och det livet återspeglas också i hans teckningar.

– Han fångade vardagen och vad den betydde för småbarnsfamiljer.

Tikkanen var en pacifist, kanske för att han deltog i fortsättningskriget och hade självupplevda erfarenheter av krigets hemskheter. I sina teckningar tog han varje chans till vara för att beskriva krigens absurditet.

– Under tiden som tecknare för Helsingin Sanomat var Vietnamkriget aktuellt och han ville till exempel visa hur grymt civila behandlades.

I Tikkanens linje. Tidsbilder 1967–1972 behandlar Henrik Meinander i tio essäer Henrik Tikkanens samhällsorienterade och kulturpolitiska teckningar i Helsingin Sanomat.

 

9789515254313