Låt oss presentera – vinnarna i vår ljudbokstävling!


Yvonne Karsten från Helsingfors tilldelas första pris i Schildts & Söderströms ljudbokstävling Lyssnar du? för romanen Infiltrerad.

Infiltrerad utforskar var gränsen mellan människa och maskin går när tekniken avancerar i allt snabbare takt. Boken utspelar sig i Helsingfors och Ekenäs år 2087. Yvonne Karsten utforskar vad det betyder att vara människa, och djupdyker i de etiska frågor som uppstår när teknikens utveckling plötsligt får hotfulla dimensioner.

I tävlingsjuryn satt skådespelaren Alma Pöysti, författaren Eva Frantz och förläggarna Martin Welander och Anna Friman från Schildts & Söderströms. Juryn valde vinnarna bland 40 bidrag.

Första pris tilldelas en sann visionär: Yvonne Karsten för Infiltrerad.

Juryns motivering för vinnarbidraget:

En fascinerande framtidsvision med hjärta och hjärna. Vi rör oss i Helsingfors och Ekenäs, orter som vi känner igen, men som ändå är lite annorlunda. En fängslande, välskriven och överraskande bok – en berättelse som stannar kvar hos sin lyssnare, och till och med har potential att förändra hen.

Infiltrerad, den första boken i en serie utkommer som ljudbok i augusti, och läses in av Alma Pöysti. De följande två delarna utkommer som ljudböcker 2025.

Yvonne Karsten är född och bosatt i Helsingfors, efter ett antal år i Sibbo. Efter studier i litteratur och språk vid Helsingfors universitet utbildade hon sig till lärare i talkonst och drama i London. För tio år sedan växlade hon om från läraryrket och grundade Escape Room Helsinki. Infiltrerad är hennes skönlitterära debut.


Andra pris i ljudbokstävlingen tilldelas Janne Ramstedt och Johnny Ramstedt för deckaren Mannen som ropade varg.

Deckaren är första delen i Hanna Becker-serien, och utkommer hösten 2024.

Juryns motivering för andra priset:

Andra pris tilldelas deckarbröderna Janne och Johnny Ramstedt för Mannen som ropade varg.

Polisen Hanna Becker, sjukledig med postcovid, kommer till Pargas för att vila upp sig och blir omedelbart indragen i en brutal mordhistoria. Författarna behärskar sin genre till fullo, där de rör sig bland konspirationsteoretiker, bönder och Pargasoriginal. Ett välkommet tillskott i den finlandssvenska deckarsfären.

Janne och Johnny Ramstedt är födda i Jakobstad 1980 och bor sedan många år i Åbo. Förutom skrivande arbetar bröderna med tecknade serier. Mannen som ropade varg är deras andra deckare.