Möt våra författare på Bok & Bibliotek i Göteborg 26-29.9


Bokhösten inleds med Bok& Bibliotek i Göteborg som firar 40 år. Med oss i år har vi författarna Philip Teir, Merete Mazzarella, Ellen Strömberg, Axel Åhman, Malin Klingenberg, Martina Moliis-Mellberg, Marcus Rosenlund och Thomas Lundin.

 

Schildts & Söderströms finns i monter B08:42 med alla årets nya böcker och fina erbjudanden till mässpris. Här nedan hittar du alla våra program och bakom denna länk hela mässans program.

TORSDAG

Lilla Finland
26.9 kl. 16.00
Ellen Strömberg
Ingen början inget slut
Ellen Strömberg skriver en ny bok i en ny genre varje år. Vad bjuder hon oss på denna gång, hur ser det ut inne i hennes huvud och var tar hon allt ifrån?
Intervjuare: Maria Lassén-Seger + Mia Österlund

Skriva scenen
26.9 kl. 17.00
Ellen Strömberg
Det här har vi hört förut – om förälskelse och sorg
Hur förnyar och angriper man ett uttjatat tema? Ellen Strömberg, vars Ingen början inget slut utkom häromdagen, och Jenny Jägerfeld, aktuell med Hämndprojektet, samtalar här om förnyelse av ett evigt tema. Har berättelserna om förälskelse och sorg förändrats och utvecklats? Hur skriver man om relationer och känslor för unga, och var hittar man känslorna och tankarna bokens huvudpersoner går igenom – i sig själv eller någon annanstans?
Intervjuare: Johanna Lundin

FREDAG

En liten scen
27.9 kl. 11.00
Ellen Strömberg
Romantisk mångfald inom barnlitteraturen
Pirrigt, spännande, läskigt och helt underbart – om förälskelse i barnlitteraturen. Vilka berättelser väljer vi att berätta, vem får ta plats, vem får inte ta plats? Är den dominerande normen fortfarande begränsande? Ett samtal om förälskelse, heteronormativitet och queer inom barnlitteraturen.
Intervjuare: Johanna Lundin

En liten scen
27.9 kl. 12.00
Malin Klingenberg
Vad händer i en värld utan fantasi?
Barn har svårare att komma på idéer, de läser och leker inte på samma sätt som förr, vad är det som har hänt? Har barnens fantasi försämrats? Vad kan vi som författare och inspiratörer göra för att vända trenden? Varför är kreativitet så viktigt?
Intervjuare: Johanna Lundin

Skriva scenen
27.9 kl. 12.30
Axel Åhman
Ensamhet och tillhörighet
Lyssna till Axel Åhman och Sara Kadefors i ett samtal om ensamhet och tillhörighet. Vad händer när man försöker undvika ensamheten till varje pris? Hur långt är man beredd att gå för att få vänner och känna gemenskap? Axel Åhman är en av medlemmarna i humorgruppen KAJ och aktuell med adventsboken Smugglarens skatt. Sara Kadefors har släppt två böcker i år, Jag ljuger för bra för barn i mellanstadiet,
Intervjuare: Johanna Lundin

Grön scen
27.9 kl. 13.30 –13.50
Thomas Lundin
En hållbar köks- och livsfilosofi
Thomas Lundin är känd som schlagerexpert, programledare och skådespelare. Han är också en hemmakock med starkt miljöengagemang. Tyngdpunkten i Lundins matfilosofi är att använda rester och motarbeta matsvinn. En filosofi som går att omsätta också i det övriga livet – använd dig av det du har.
Intervjuare: Hanna Olvenmark

Lilla Finland
27.9 kl. 13.30
Philip Teir
Formad av sin uppväxt
Barndom, ungdom och uppväxt är aktuella teman i Philip Teirs och Kaj Korkea-ahos senaste verk. Hur påverkar de tidiga åren oss?
Intervjuare: Pekka Heino

Serie- och fantastikscenen
27.9 kl. 13.30 –13.50
Ellen Strömberg + Malin Klingenberg
Saga och verklighet
När man skriver fantasy – vilka regelverk bygger man upp som författare för den världen? Vad ska man tänka på när man bygger upp den världen? Vilka regler – vilka är sådana som ger berättelserna bensin? Hur gör man i praktiken? Hur inviger man läsaren i den nya världen?
Intervjuare: Johanna Lundin

Lilla Finland
27.9 kl. 14.30
Malin Klingenberg
Att leka gud
För sina fantasyserier har Malin Klingenberg och Maria Turtschaninoff byggt upp hela universum. Hur känns det att leka gud?
Intervjuare: Johanna Lundin

En liten scen
27.9 kl. 15.00
Axel Åhman
Att blåsa nytt liv i traditioner
Stäng telefonen och läs högt för barnen. Våra koncentrationsspann blir allt kortare. Kunde det avhjälpas med att vuxna hittar tillbaka till högläsningen? Möt två författare som vill sporra till spännande lässtunder.
Intervjuare: Johanna Lundin

Seminarium F3
27.9 kl. 16.00 –16.45
Ellen Strömberg
Fantasy. Skräck. Magi
Få saker kan skapa ett oemotståndligt, kittlande sug efter läsning så som det övernaturliga och fantastiska. Här samlas fyra eminenta författare, som alla är aktuella med böcker som tänjer på det vardagliga och öppnar upp till nya tankesätt och världar. Varför skriver de barn- och ungomdsböcker med övernaturliga inslag? Hör Sara Bergmark Elfgren, Maria Turtschaninoff, Ellen Strömberg och Tuvalisa Rangström i ett samtal om det övernaturligas lockelse och kraft.
Intervjuare: Jack Werner

Lilla Finland
27.9 kl. 16.00
Philip Teir
Jävla Jakobstad
Philip Teir, Rosanna Fellman och Lars Sund talar om varför småstaden Jakobstad präglat deras författarskap och hur en uppväxt går att bearbeta i bok.
Intervjuare: Maria Lassén-Seger

Rymdscenen (D01:31).
27.9 kl. 16.30 –16.50
Marcus Rosenlund
Mot stjärnorna
Välkommen på en hisnande resa ut i rymden med vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund.
Hör om ekot efter Big Bang, om hur det första ljuset tänder, och om hur allt en gång kommer att ta slut och varför rymden är viktig för oss alla.
Intervjuare: Annina Rabe

Lilla Finland
27.9 kl. 17.00
Axel Åhman + Ellen Strömberg + Malin Klingenberg
Österbotten, en outsinlig litterär källa
Österbotten fortsätter leverera en merpart av all nyskriven litteratur på svenska i Finland. Varför? Vi dyker ner i frågan under ledning av Philip Teir.

Lilla Finland
27.9 kl. 17.30
Axel Åhman
Att bygga upp spänning
Johanna Holmström och Axel Åhman samtalar om hur man som författare gör för att bygga upp spänning och skillnaderna mellan spänning för barn och vuxna.
Intervjuare: Johanna Lundin

Matscenen
27.9 kl. 18.00
Thomas Lundin
Använd dig av det du har
Thomas Lundin är känd som artist, programledare och skådespelare. Han arbetade bland annat i tio år som schlagerexpert i SVT och som programledare i Sveriges Radio. Han är också en hemmakock med starkt miljöengagemang. I hans debutbok varvas personliga och underhållande minnen med recept och berättelser kring dem. Tyngdpunkten i Lundins matfilosofi är att använda rester och motarbeta matsvinn. En filosofi som går att omsätta också i det övriga livet – använd dig av det du har.
Intervjuare: Siri Barje

LÖRDAG

Lilla Finland
28.9 kl. 9.30
Philip Teir + Merete Mazzarella
Olycklig och obesvarad kärlek
Ett samtal om finländarnas olyckliga kärlek till ouppnåeligt coola Sverige. Hur förhåller sig finländare som arbetar med ena foten i Sverige till storebror.
Intervjuare: Pekka Heino

Skriva scenen
28.9 kl. 9.30
Malin Klingenberg
Återvändsgränder och skrivkramp
Vad gör man när det skiter sig? När man märker att det behövs jobbiga, massiva omskrivningar eller då man helt får strunta i en idé man jobbat med länge. Då man upptäcker ologiskheter som är svåra att rätta?
Intervjuare: Johanna Lundin

DN:s monter
28.9 kl. 10.00
Philip Teir

Serie- och fantastikscenen
28.9 kl. 10.00
Ellen Strömberg
Övernaturligt lockande
Skräck, fantasy och magi kan skapa ett oemotståndligt, kittlande sug efter läsning. Vi har samlat tre bokaktuella författare som öppnar dörrar till nya tankesätt och världar för ungdomar och barn i slukaråldern.
Hör Maria Turtschaninoff, Ellen Strömberg och Tuvalisa Rangström i ett samtal om det övernaturligas lockelse och kraft.
Intervjuare: Johanna Lundin

Feelgood-scenen
28.9 kl. 11.30 –11.50
Merete Mazzarella
En personlig resa
Den ena författardebuterar, den andra gjorde sin debut redan 1979. Båda använder de sig av de egna livserfarenheterna och i centrum för allt står kärleken. Sara Sommerfeld berättar i sin roman ”Är allt jag lärt mig om kärlek en lögn?” om att resa långt bort för att hitta hem, och Merete Mazzarella ger i ”Att lära sig falla” den lustfyllda läsningen en upprättelse. Här bjuder de på ett samtal om den inre resan, modererat av Madelaine Levy.

Lilla Finland
28.9 kl. 11.30
Malin Klingenberg
Vad händer i en värld utan fantasi
Barn har svårare att komma på idéer, de läser och leker inte på samma sätt som förr, vad är det som har hänt? Har barnens fantasi försämrats? Malin Klingenberg
Intervjuare: Yukiko Duke

Skriva scenen
28.9 kl. 12.00
Ellen Strömberg
Masterclass med Ellen Strömberg och Maria Turtschaninoff
Två av Finlands största författare i ett samtal om skrivande. Hur gör de egentligen? Och hur är det att skriva för olika åldersgrupper? Augustprisade Ellen Strömberg och Maria Turtschaninoff, en av Nordens största författarstjärnor, möts i ett samtal om magisk realism och om att skriva för barn och unga.
Intervjuare: Cecilia Knutsson

Seminarium G4
28.9 kl. 13.00 –13.45
Malin Klingenberg
När föräldrar sviker
Ett samtal om den dysfunktionella familjen, om när föräldrar inte lever upp till förväntningarna. Det handlar om besvikelse, otrygghet, förtryckande föräldraskap och skam: Hur kan litteraturen stödja barn i dysfunktionella familjer? Hur använder man sina egna negativa erfarenheter som en drivande kraft i berättandet, och hur skriver man om familjeproblematik ifall man inte har egna erfarenheter? En diskussion med Lena Frölander Ulf, aktuell med kapitelböckerna om Rafsa, Malin Klingenberg (Slättens Systrar) och Mark Levengood.
Intervjuare: Mark Levengood

Lilla Finland
28.9 kl. 13.00
Thomas Lundin
Tjo, hopp och kärlek
Thomas Lundin är känd som programledare och skådespelare. Han är också en hemmakock med starkt miljöengagemang. Använd rester och motarbeta matsvinn!
Intervjuare: Annina Rabe

Lilla Finland
28.9 kl. 14.00
Marcus Rosenlund
Den underjordiska boken
Följ med på en hisnande resa ner i underjorden med vetenskapsjournalisten Marcus Rosenlund till en värld full av fossiler, grottor, gruvor och katakomber.
Intervjuare: Annina Rabe

Seminarium F2
28.9 kl. 14.00 –14.45
Philip Teir
Finland och Norge genom familjens ögon
Philip Teirs Eftermiddag i augusti är en uppväxtroman som sträcker sig från recessionens dagar i 1990-talets Finland fram till våra dagar. Geir Gulliksens Övre port, nedre port följer en norsk småstadsfamilj över tre generationer med start i 1950-talets. Varför har de båda författarna valt att skriva familjeromaner? Och vad säger deras böcker om länderna de lever i, Finland och Norge?
Intervjuare: Greta Schüldt

Lilla Finland
28.9 kl. 14.30
Merete Mazzarella + Martina Moliis-Mellberg
Läslust och språklust
Merete Mazzarella skriver om läslust och lustläsning, Martina Moliis-Mellberg utforskar språkets möjligheter i sin poesi. Ett samtal om läsning och språk som lyx och njutning.
Intervjuare: Annina Rabe

Rum för poesi
28.9 kl. 15 –16
Philip Teir
Om Lord Byron vore finlandssvensk eller kanske från Kungälv
Läsningar med poeten, översättaren och nestorn Gunnar Harding, de finlandssvenska poeterna och författarna Philip Teir och Hannele Mikaela Taivassalo samt den mångförslagne mångsysslaren Marcus Berggren.

Grön scen
28.9 kl. 15.30
Thomas Lundin
En hållbar köks- och livsfilosofi
Thomas Lundin är känd som schlagerexpert, programledare och skådespelare. Han är också en hemmakock med starkt miljöengagemang. Tyngdpunkten i Lundins matfilosofi är att använda rester och motarbeta matsvinn. En filosofi som går att omsätta också i det övriga livet – använd dig av det du har.
Intervjuare: Hanna Olvenmark

Rum för poesi
28.9 kl. 16.00 –17
Martina Moliis-Mellberg
Lite medusa och djävulsbok
En pannordisk timme med Ulf Karl Olov Nilsson, med nya diktsamlingen ”Centralteorin” på fickan, finlandssvenska Martina Moliis-Mellberg, aktuell med ”medusa”, Petra Mölstad, som i höst utkommer med diktsamlingen ”Landskapskynnen”, och ständigt aktuella danska Asta-Olivia Nordenhof.

SÖNDAG

Lilla Finland
29.9 kl. 11.30
Merete Mazzarella
Att lära sig falla. Om kärlek och andra känslor
I sin nya bok reflekterar Merete Mazzarella över sitt eget kärleksliv i dialog med litteraturen och filosofin kring kärlek, känslor och kropp.
Intervjuare: Annina Rabe

Lilla Finland
29.9 kl. 12.00
Philip Teir
Fett coolt att vara finne
Bilden av Finland håller på att förändras i Sverige. Hur märks det i kulturlivet, i litteraturen, i musiken? Andrea Svanbäck diskuterar med Björn Wiman och Philip Teir.
Intervjuare: Andrea Svanbäck

Lilla Finland
29.9 kl. 12.30
Anna Friman
Finlandssvensk litteratur nu och imorgon
Förläggarna Sara Enholm-Hielm, Tapani Ritamäki och Anna Friman talar om den finlandssvenska litteraturens egenheter och hur framtiden för den ser ut.
Intervjuare: Wivan Nygård-Fagerudd

Seminarium F3
29.9 kl. 13.00 –13.45
Merete Mazzarella
Slutet gott, allting gott
I Att lära sig falla reflekterar Merete Mazzarella över sitt eget kärleksliv i dialog med litteraturen och filosofin kring kärlek, känslor och kropp. Speciellt intresserad blir Mazzarella av forskningen kring romancelitteratur som kommit fram till att det för läsarna är allra viktigast att få ett garanterat lyckligt slut. Hur ser Stefan Holm och Jessica Eriksson, romanceförfattare och äkta par, aktuella med de gemensamt författade romancetrilogin Château vid vägens slut, Château under stormande himmel och Château för uppfyllda drömmar, på genren de skriver i och på lyckliga slut?
Intervjuare: Josefine Sundström

Lilla Finland
29.9 kl. 13.30
Martina Moliis-Mellberg
medusa
Genom maneten, vars livsform är närmast obegriplig, utforskar Martina Moliis-Mellberg språkets, kroppens och organismens varande – dess möjligheter och begränsningar.
Går det att förena det riktningslösa med en längtan efter mening?
Intervjuare: Annina Rabe