Urpu Strellman från Helsinki Literary Agency blir chef på Art House – Urtė Liepuoniūtė återvänder till agenturen i en ny roll


Urpu Strellman lämnar Helsinki Literary Agency för att leda förlaget Art House. Urtė Liepuoniūtė återvänder till HLA som senior litterär agent i augusti. Hon har arbetat på HLA från 2019 till 2023 och har sedan dess arbetat som översättare.

”Jag är glad över att återvända som agent och till förlagsbranschen som jag älskar. I min nya roll får jag förena två av mina passioner: att stärka den finländska litteraturexporten och att visionera och förverkliga branschens framtid. HLA har en fantastisk lista, och jag ser fram emot att arbeta med våra omfattande nätverk och vårt utmärkta team”, säger Liepuoniūtė.

”De sju och ett halvt år jag har tillbringat på HLA har varit en inspirerande tid, och tillsammans med våra fantastiska författare har vi byggt upp en ambitiös, mångsidig och den internationellt mest intressanta listan över finländska författare. Framgångarna har blivit vardag, men agenturen präglas fortfarande av samma entusiasm och framåtanda som i början. Författarna blir väl omhändertagna av mina kompetenta kollegor”, säger Strellman.

Helsinki Literary Agency är en agentur ägd av Gummerus, Schildts & Söderströms och Siltala, och representerar över 150 författare och illustratörer. På HLA arbetar Viivi Arela, Urtė Liepuoniūtė, Chiara Stanziani och Anastasia Basova.