Skiten

10,00 

–58%
Lägsta pris under senaste 30 dagar:
10,00 €
Artikelnr: N/A Kategori:
Recensioner

Både miljö och karaktärer känns fångade på kornet; oundvikligen känner en igen (sig i) åtminstone någon av de tydligt tecknade karaktärerna. Inte alltigenom smickrande, nej. I det bitande, träffsäkra och generande upplever jag ändå en humor och värme som förhindrar försvarsmekanismerna från att sätta igång.

    Bianca Gräsbeck, Ny tid

[Skiten] pekar också på kvinnans ojämlikhet i arbetslivet och samhället, och gör det med ett drag av surrealism.

Östnyland

En skarp satir som ifrågasätter hur meningsfull reklambranschen är samt kritiserar dess ytlig-het och falskhet. Samtidigt avslöjar den marknadsekonomins snedvridenhet och ansvarslöshet. Handlingen, som har surrealistiska under-toner, pekar också på kvinnans ojämlikhet i arbetslivet och samhället.

Serie-Finlandia 2020, juryns motiveringar för nominering

I seriealbumet Skiten fortsätter finlandssvenska Ulla Donner utforska människans mest ytliga drag och värderingar med svart humor.

Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter

Författaren och illustratören Ulla Donner kom i höstas ut med en ny serieroman som heter Skiten (2019). Boken levererar sylvassa kommentarer och frän samhällskritik sida efter sida. Men Donner var noga med att boken också skulle vara underhållande och ha humor.

Kia Svaetichin, Svenska Yle

Texten och de expressiva bilderna är pepprade av noga utvalda detaljer.  ”Skiten” bjuder på vass och smart samtidssatir med udden riktad mot själsdödande kapitalism och mansprivilegisamhället. Tonen är härligt förbannad och snyggt paketerad i mörk humor. Ulla Donner visar med besked att hon tillhör samtidens mest intressanta serietecknare.

Petter Lobråten, Ålandstidningen

Finlandssvenska Ulla Donners serieroman är en vass kritik av (mer meningslöst) arbete och kapitalismen inifrån en reklambyrå.

Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren

Donners serieroman är tankeväckande, rolig och snygg. Jag ser fram emot att se hur hon fortsätter med sina skarpa analyser av samtidens dubbelmoral, och hur hennes bildberättande utvecklas.

Jenny Wiik, Kiiltomato

Med en grafisk minimalism, ett öga för detaljer och ett absolut gehör för den skruvade samtid vi lever i seglar finländska Ulla Donner upp som en av de mest intressanta serietecknarna just nu.

  Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter  

Det är en rolig, mörk och alldeles fantastiskt njutbar upplevelse att läsa och titta sig igenom Skiten.

Lisa Lindell, Österbottens Tidning

Ulla  Donner täcker med sina två böcker alltså in det som med blivit den svenska serieboomens paradgrenar: själslig angst respektive samhällskritik.

Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet

Mycket läsvärd serieroman. Hanna Lager, Feministbiblioteket.

se

Liksom i Spleenish är bildspråket lysande. Humorn finns i detaljerna: Donners panoramabilder är fulla av tidsmarkörer och vänligt karikerade innerstadsbor. Hon besitter förmågan att visa det bottenlösa mörkret i helt vanliga situationer bara genom att teckna dem rakt upp och ner.

  Daniela Lillhannus, Studentbladet

Skiten ett konstant flöde av idéer och kommentarer. Det finns knappt någon sida som inte innehåller någon form av underfundig samhällskritik eller träffsäker beskrivning av populärkulturella fenomen.

Lotta Green, Svenska Yle  
Författare
Ulla Donner

Ulla Donner (f. 1988) bor i Hindhår och Helsingfors och arbetar som serietecknare och illustratör. Pris Finlands svenska författareförenings debutantstipendium 2018 för serieromanen Spleenish Nominerad för Serie-Finlandiapriset 2018 med Spleenish Vinnare av Serie-Finlandiapriset 2020 med Skiten Nominerad för Serie-Finlandiapriset 2024 med Den naturliga komedin

Läs mer

Ytterligare information

Ytterligare information

ISBN

9789515249258

Utgivningsår

2019

Format

Häftad

Sidantal

Ljudfils längd

Åldersgrupp

Författare

Ulla Donner