Ulla Donner

Skiten

Vinnare av Serie-Finlandiapriset 2020

Alla är vegetarianer och feminister och kan jobba med sådant de verkligen tror på. Eller är det bara samma gamla skit i ny förpackning? Några arbetskompisar på reklambyrån Dream Hackers Disruption Agency går på after work efter att de fått veta att de kanske kommer att få sparken följande dag. Samtalet rör sig kring frihet: frihet gällande jobb, livsval, konsumtion och framtid.
På jobbet håller de på med en reklamkampanj för Porv.
Porv är en potatisproteinbaserad korv som kommer att skriva köttsubstitutshistoria. Problemet är bara att potatis inte innehåller så värst mycket protein. Även för detta finns en innovativ men farlig lösning.
Skiten är rolig, kritisk och politisk, den handlar om kapitalism och potatis och lockelsen att spola ner sej i toaletten.
 

Recensioner

Skiten ett konstant flöde av idéer och kommentarer. Det finns knappt någon sida som inte innehåller någon form av underfundig samhällskritik eller träffsäker beskrivning av populärkulturella fenomen.
Lotta Green, Svenska Yle
 

Mycket läsvärd serieroman!
Hanna Lager, Feministbiblioteket.se

Ulla  Donner täcker med sina två böcker alltså in det som med blivit den svenska serieboomens paradgrenar: själslig angst respektive samhällskritik.
Anna-Lina Brunell, Hufvudstadsbladet

Det är en rolig, mörk och alldeles fantastiskt njutbar upplevelse att läsa och titta sig igenom Skiten.
Lisa Lindell, Österbottens Tidning

Med en grafisk minimalism, ett öga för detaljer och ett absolut gehör för den skruvade samtid vi lever i seglar finländska Ulla Donner upp som en av de mest intressanta serietecknarna just nu. 
Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter

 

Donners serieroman är tankeväckande, rolig och snygg. Jag ser fram emot att se hur hon fortsätter med sina skarpa analyser av samtidens dubbelmoral, och hur hennes bildberättande utvecklas.
Jenny Wiik, Kiiltomato

Finlandssvenska Ulla Donners serieroman är en vass kritik av (mer meningslöst) arbete och kapitalismen inifrån en reklambyrå.
Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren

Finlandssvenska Ulla Donners serieroman är en vass kritik av (mer meningslöst) arbete och kapitalismen inifrån en reklambyrå.
Cecilia Alstermark, Kommunalarbetaren

Texten och de expressiva bilderna är pepprade av noga utvalda detaljer.  Skiten bjuder på vass och smart samtidssatir med udden riktad mot själsdödande kapitalism och mansprivilegisamhället. Tonen är härligt förbannad och snyggt paketerad i mörk humor. Ulla Donner visar med besked att hon tillhör samtidens mest intressanta serietecknare.
Petter Lobråten, Ålandstidningen

Författaren och illustratören Ulla Donner kom i höstas ut med en ny serieroman som heter Skiten (2019). Boken levererar sylvassa kommentarer och frän samhällskritik sida efter sida. Men Donner var noga med att boken också skulle vara underhållande och ha humor.
Kia Svaetichin, Svenska Yle

I seriealbumet Skiten fortsätter finlandssvenska Ulla Donner utforska människans mest ytliga drag och värderingar med svart humor.
Alexandra Sundqvist, Dagens Nyheter

En skarp satir som ifrågasätter hur meningsfull reklambranschen är samt kritiserar dess ytlig-het och falskhet. Samtidigt avslöjar den marknadsekonomins snedvridenhet och ansvarslöshet. Handlingen, som har surrealistiska under-toner, pekar också på kvinnans ojämlikhet i arbetslivet och samhället.
Serie-Finlandia 2020, juryns motiveringar för nominering

[Skiten] pekar också på kvinnans ojämlikhet i arbetslivet och samhället, och gör det med ett drag av surrealism.
Östnyland

Både miljö och karaktärer känns fångade på kornet; oundvikligen känner en igen (sig i) åtminstone någon av de tydligt tecknade karaktärerna. Inte alltigenom smickrande, nej. I det bitande, träffsäkra och generande upplever jag ändå en humor och värme som förhindrar försvarsmekanismerna från att sätta igång.    
Bianca Gräsbeck, Ny tid

Liksom i Spleenish är bildspråket lysande. Humorn finns i detaljerna: Donners panoramabilder är fulla av tidsmarkörer och vänligt karikerade innerstadsbor. Hon besitter förmågan att visa det bottenlösa mörkret i helt vanliga situationer bara genom att teckna dem rakt upp och ner. 
Daniela Lillhannus, Studentbladet

Skiten
Ulla Donner

Fotograf:
Ulla Donner

Ulla Donner

Fotograf:
Ulla Donner

Ulla Donner

Fotograf:
Ulla Donner

10.00 € 24.00 €

Köp