Carina Karlsson

Litteraturen är livsviktig. Utan att läsa och skriva hade jag inte klarat mej igenom tider av sjukdom och kris, och jag tror att det gäller för många. Så tillkommer ju litteraturens betydelse som kalibreringsmätare av vilka vi är, och varför, i förhållande till vår omvärld, på flera plan: det personliga, det lokala, det nationella, det nordiska osv.

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Kärnan i mitt författarskap är nog min nyfikenhet på, och min lust att utforska min plats i världen. Såväl rent geografisk som på ett mera omfattande och intellektuellt sätt. Vem är jag, just här? Hur blev jag den jag är? Kan jag bli en annan? Var går gränserna mellan mej och det som omger mej?

Jag är född 18 februari 1966. Efter grundskolan studerade jag vid Ålands handelsinstitut, men efter studietiden har jag ägnat mej huvudsakligen åt skrivandet, med inhopp på jobb i fabrik och butik för brödfödan.
Jag har publicerats och medverkat i tidningar, tidskrifter, antologier och radio sedan 1978. Mina texter har, förutom i Finland, publicerats i de nordiska länderna, i Storbritannien och i USA, i Tyskland och Ungern.
Det första litteraturstipendiet fick jag från Ålands landskapsstyrelse år 1987. Sedan dess har jag fått stipendier från bl a Svenska kulturfonden, Finlands svenska författareförening och Svenska författarfonden.
Ibland skriver jag bokrecensioner för lokaltidningen Nya Åland
Jag har samarbetat med kompositörer i flera olika projekt, i första hand med Ella Grüssner och Ulvens Döttrar, Kaj Sundblom och Peter Lång.

Under de senaste åren har jag jobbat med att producera utställningar, och skriva olika slag av texter till dem, tillsammans med andra konstnärer:
2014 Slottet i samlingarna, Ålands konstmuseums utställning på Kastelholms slott
2013 ÄRING (foto och poesi) med fotograf Matilda Saul, Önningebymuseets Galleri Rita juni-aug      2013; Smakbyn i Kastelholm sep nov 2013; Museum of Modern Art, Pärnu april-maj    2014 
2012 SKALL (foto och poesi) med Matilda Saul, Ålands Jakt- och fiskemuseum maj-aug 2012, Ekenäs naturum sep-dec 2012, Smakbyn i Kastelholm feb-aug 2013, Föglö kommunbibliotek sep-dec 2013. På nätet
2010 Hästens dragningskraft (foto, poesi och annat) med Matilda Saul m fl, Ålands museum nov 2010-jan 2011
2008 Flockdjur (grafik och poesi) med Mari Stefansdotter, Café Lugn&Ro, juni-aug 2008

Pris och utmärkelser
2018 Romanen Algot (2017) nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2018
2018 Pris av Svenska litteratursällskapet i Finland r.f. för romanen Algot.
2017 Ålandsbankens kulturpris av Ålands kulturstiftelse r.s. Motivering: för hennes författarskap som i lyrik och prosa präglas av nyfikenhet, berättarglädje och fascination för språkets möjligheter.
2017 Årets feminist. Ur motiveringen: "Carina Karlssons språk lyfter det alldagliga, det urtvättade och skitiga och frusna till en magisk nivå. Feministakademin på Åland konstaterar med stolthet att Carina Karlsson i sin gärning visat hur litteraturen kan göra det som inget annat kan -upprätta och återupprätta verkligheter där kvinnor och kvinnors liv i hela sin fantastiska bredd fritt kan beskrivas."
2016 Romanen Mirakelvattnet (2015) nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2016
2016 Svenska litteratursällskapet i Finland r.f. belönar romanen Mirakelvattnet med Granberg-Sumeliuska priset om 8 000 euro "Författaren rör sig precist och hemvant i åländsk bondemiljö under slutet av 1800-talet, med sinne för det konkreta och handfasta samtidigt som naturens element är genomgående närvarande. Romanen väjer inte för att blotta smärta och mindre smickrande egenskaper hos sin huvudperson, och författaren lyckas med att göra förflutenheten levande.
2012 Ålands självstyrelses jubileumsmedalj 1997 som erkänsla för framgångsrik verksamhet till gagn för landskapet Åland.
2011 Harry Martinsonsällskapets Klockrikestipendium till Harry Martinsons minne för ett mångsidigt författarskap i Harry Martinsons anda, som berör och från olika sammanhang öppnar frågeställningar med reflektion över nuets ansvar för natur, hav, miljö och mänsklig utsatthet.
1988 hedersomnämnande i Arvid Mörne-tävlingen för Schvungfull vardagsdikt med språklig spänst och livfulla bilder.
1986 1:pris i tidskriften MåBras novelltävling
1981 1:a pris i B. Wahlströms bokförlags novelltävling i Ponny Expressen

Översättningar
2002 Into the blue, IsPress, Storbritannien, dikter i urval, till engelska av Robin Young
2014 Månblå himlahav 
På ungerska Holdkék égtenger, översättare Gabor Tillinger
På tyska Mondblaues Himmelsmeer, översättare Paul Berf
Översättningar till finska, estniska, isländska och engelska i antologier, tidskrifter och utställningar.

Carina Karlsson
Fotograf: Matilda Saul Ladda ner fullstor bild