Christel Rönns

Det finns två saker som jag alltid har gillat, och det är att rita och läsa. Jag är ganska lyckligt lottad som får jobba med det jag tycker är roligt. Arbetet är en så stor del av vardagen, att jag har svårt att tänka mig att göra något jag inte skulle njuta av. Som illustratör inspireras jag av texten. Jag vill att det ska finnas sorg, humor eller andra känslor som berör på något plan i texten. Det behöver bara vara en rad i texten som får igång mig. Att gå ut och titta på träd för att få inspiration funkar inte för mig. Jag sitter hellre och slår huvudet i väggen. Man kan inte räkna med att inspirationen bara trillar ner på en.

Christel Rönns är född och bosatt i Helsingfors där hon arbetar som freelancegrafiker efter en konstmagisterexamen vid Konstindustriella högskolan.

Rönns har arbetat med allt från illustration till grafisk formgivning, ombrytning och logotyper.

Hon har illustrerat över 60 bilderböcker för barn och skrivit tre barnböcker själv; Pärlemo får ett hem, Den lilla farbrorn med det långa skägget, samt Det vidunderliga ägget som belönades med Finlandia Junior -priset år 2012. 

Såhär motiverar den enväldiga domaren Mari Rantasila sitt val:

Boken är skickligt, karakteristiskt och distinkt illustrerad på ett sätt som stöder berättelsen. Bilderna har roliga detaljer, som får såväl vuxna som barn att småle. Berättelsens längd och svårighetsgrad är anpassad till målgruppen. Den har intressanta huvudpersoner som lockar till inlevelse. Det är uppiggande att läsa en berättelse om en familj som kan konsten att samarbeta, en familj som fungerar som en enhet både på känsloplanet och i vardagen.

 

Också Svenska litteratursällskapet belönade Det vidunderliga ägget som är en harmonisk syntes mellan ord och bild. Boken förmedlar med värme budskapet om tolerans och omsorg på ett sätt som undviker all moralpredikan; det annorlunda behandlas likvärdigt och får ta plats i familjegemenskapen. Med subtil humor dämpas också det svåra i att avstå.

 

 

Pris

Vald som illustratör till IBBY:s hederslista 2010.

2009 diplom i Årets vackraste böcker för boken Suomen lasten Raamattu.

2007 WSOY:s litteraturstiftelses hedersomnämnande.

Tilldelades Kylli Koskis 100-års jubileumspris 12.10.2006 för sina mångsidiga, originella och humoristiska penseldrag.

2003 diplom i Årets vackraste böcker för boken Den lilla farbrorn med det långa skägget.

Har nominerats till Finlandia Junior -priset fyra gånger och två gånger till Rudolf Koivu -priset.

2012 Finlandia Junior -priset för Det vidunderliga ägget.

2013 pris av SLS för Det vidunderliga ägget.

Här kan du läsa mer och se en video om hur Christel Rönns jobbar

 

 

Christel Rönns