Katarina von Numers-Ekman (text) & Christel Rönns (bild)

Konrad och Kornelia

Kornelia och Bengtsson har alltid bott ihop. När Kornelia var liten flicka och bodde med sin mamma i en annan stad stannade Bengtsson hemma med Kornelia när mamma gick till jobbet och den surmulna barnflickan kom i stället. Men när Kornelia fyllde sju år sa hennes mamma att Kornelia var för stor för fantasivänner. Då gömde Kornelia Bengtsson i garderoben.

Kornelia har en hemlig vän som heter Bengtsson. När Kornelia var liten fick Bengtsson bo i garderoben. Nu delar de lägenhet på Promenadgatan 7. Innan de går till jobbet dricker de kaffe med varm mjölk, äter rostat bröd med tomat och Bengtsson lyssnar när Kornelia läser högt ur tidningen. Kornelia och Bengtsson är världens bästa vänner!

Men vad händer med vänskapen när Konrad flyttar in i huset mittemot? Konrad tycker om blommor. Och han är snäll och bra på att fixa alltmöjligt, som trasiga brödrostar, medan Bengtsson plötsligt helst bara surar ...

Utkommer även på finska på Schildts.

Konrad och Kornelia nominerades för Finlandia Junior 2010 och Nordiska skolbibliotekarieföreningens barnbokspris 2011. "von Numers-Ekman och Rönns har skapat en feelgoodbilderbok med fingertoppskänsla för samspelet mellan ord och bild. Berättelsen rymmer vardagslivets valörer men färgas ändå av festlig livsglädje."

Mia Österlund, Hufvudstadsbladet "Trots ensamhetstemat är det här en berättelse med ljusa stråk och komiska inslag mitt i det vemodiga. Konrad och Kornelia lockar omedelbart till omläsning."

Erika Rönngård, Vasabladet

"Det här är en varm och inbjudande bok för människor i alla åldrar, där man inte kan låta bli att ställa sig frågan: Hur gick det sedan med Kornelia och Konrad?"

Camilla Lindberg, Västra Nyland

 

Recensioner

De färgrika stora illustrationerna är livsbejakande med uttrycksfulla gestalter som avslöjar varierande känslolägen. De yviga bilderna med humoristisk framtoning kompletterar texten på ett utmärkt sätt och tillför den ytterligare en dimension.

Camilla Lindberg, Västra Nyland

Konrad och Kornelia
Slutsåld