Ellen Strömberg

När jag gick i lågstadiet kunde bibliotekspersonalen i skolbiblioteket mina uppgifter utantill. Jag lånade hem kilovis med böcker. På vägen hem från skolan brukade fammo ropa in mig till deras när hon så mig komma gående med ryggsäcken hängande tungt på ryggen. Hon vägde min väska på sin badrumsvåg, visade siffrorna åt mig och sa att alla de här böckerna kommer förstöra min rygg. Det är delvis bibliotekspersonalens förtjänst att jag skriver idag, delvis fammos att jag skriver idag. Bibbatanterna lät mig låna hem och läsa alla böcker jag ville och hjälpte mig att odla intresset för böcker, vilket ganska snart ledde till att jag förstod att man kan jobba med att skriva dom. Och fammo lärde mig vikten av ergonomi och att belasta lagom, något som är bra att tänka på när man sitter ihopvikt över en laptop flera timmar om dagen.

Jag gick Litterärt skapande 2013-2015 och fick andra pris i Arvid Mörne-tävlingen 2013. När jag inte skriver jobbar jag på Musikcafé After Eight, bland annat med att koka kaffe och servera lunch. Utöver det vill jag gärna tro att jag verkar för politiken, men mestadels ser jag på tv och kliar katterna bakom örat.

Vad är kärnan i ditt författarskap?
Det är lite svårt att säga eftersom mitt författarskap just börjat. Men en stark vilja att göra mig lite mer odödlig och ett enormt bekräftelsebehov ligger väl nånstans i grunden.

Varför är litteratur viktigt?
Det gör världen lite mer demokratisk, hoppas jag. Och så lindrar det dödsångesten, genom att läsa hinner jag med lite fler olika liv i mitt liv.

Ellen Strömberg
Fotograf: Nicklas Mattsson Ladda ner fullstor bild