Henrika Andersson
Jag tänker sällan ”nu skriver jag för barn eller ungdomar”, jag skriver det jag själv skulle ha velat läsa när jag växte upp. Och jag har inte ännu slutat växa, jag tycker fortfarande att nyfikenhet och ett barnasinne hör till mänskans bästa egenskaper.
Vid sidan av mina andra jobb (skådespelare, regissör och läsambassadör) har jag alltid skrivit. Det har blivit både böcker, skådespel, kolumner och noveller.
Att vara frilansande konstnär, innebär att jag får göra allt möjligt (och omöjligt). Mellan skrivvarven arbetar jag också som pedagog, drar skrivarkurser och har sedan 2012 glädjen att vara utnämnd till läsambassadör. Det betyder att jag åker till barn och unga med fysiska eller psykiska handikapp, läser högt och samtalar kring böcker och läsande
Sedan 2012 sitter jag som representant för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Kulturråd, en givande och lärorik upplevelse (och mycket att läsa)! Har också äran att vara ordförande för FIBUL rf.
Det har blivit många roller och många jobb på många språk - det är väl så med mig att jag tycker om utmaningar. Att lära mig nya saker och prova sånt jag inte ens vet om jag kommer att klara av. Jag sjunger också i ett rockbänd, WHAT? heter vi (du hittar oss på FB) Det är grymt roligt, svårt och otänkbart att göra på rutin. Jag gillar att ha flera olika jobb att variera mellan - att skriva är ensamt, grubblande och petigt eftersom jag är noga med språket och kan sitta i dagar och flytta av och an på orden i en mening, medan regi och teater är socialt och man träffar ständigt nya intressanta mänskor.
På skådespelarförbundets hemsida finns mer information om Henrika Anderssons roller och regier.
Kontakta Henrika på Facebook.
Här kan du läsa en presentation av FD Maria Lassén-Seger höll om Henrika Anderssons Emma Gloria och Maria Turtschaninoffs Arra.
Här kan du läsa om Henrikas författarbesök i skolan.
Vad är kärnan i ditt författarskap?
att vara sann i den berättelse jag vill förmedla, söka gråzoner och spräcka bubblor av tigande och tabu, att söka lusten och glädjen i berättandet
Varför är litteratur viktigt?
Varför är livet viktigt? Kärleken? Empatin? Glädjen och mötet mänskor emellan? Kunskapen kommer på köpet :-)
Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?
Skiljer sig författare från varandra? jo det händer ...
Pris och nomineringar
Nagu-Nalle på djupa vatten nominerades till Arvid Lydecken-priset 2017 med motiveringen:
"När Nagu-nalle märker att han blivit övergiven av barnen och att familjens katt blivit farligt stor, bestämmer han sig för att rymma. Det spännande havsäventyret i riktning mot Nagu sveper läsaren med sig. Anderssons mångbottnade och välskrivna barnroman avbildar vänskap och vikten av gemenskap på ett varmt vis. Den filosofiska och uppfinningsrika Nagu-nalle är en betagande bekantskap bland nallarna i barnlitteraturen."
Emma Gloria och de Levande Varslarna nominerades till Finlandia Junior år 2006 med motiveringen:
Henrika Andersson har gjort en veritabel djupdykning i beskrivningen av sin huvudpersons liv. I och för sig normala element, barnets tillvaro i skolans smågrymma gemenskap och ensamförsörjarfamiljens vardag, förhållandet till modern som reser bort, moderns manliga vän, farföräldrarna, den sportande brodern och den avlägsna fadern, har beskrivits ovanligt ymnigt. Samtidigt gestaltas en annan undermedveten och undanglidande verklighet.
Ur Emma Glorias perspektiv är de vuxnas liv absurt, ofta egoistiskt, dumt och komiskt alltså mänskligt. Detta gör Henrika Andersson skarpsynt, men med en oemotståndlig värme och humor. Här finns en ovanlig känslornas dramaturgi. Det övergivna barnets rädslor och snubblande nödlögner i de vuxnas märkliga värld är säkert bekanta för den unga läsaren och hjälper den vuxna läsaren att minnas hur livet som barn verkligen var.
Christel Rönns har gett boken ett grafiskt uttryck som harmonierar med dess personliga karaktär. Spegeln på pärmen omgiven av en skrämmande rosentapet tänder omedelbart läsarens förväntningar.
Emma Gloria och de Levande Varslarna belönades av SLS år 2007:
Det är en mörk och mångbottnad saga Henrika Andersson har skrivit. Romanen om Emma Gloria bjuder på en suggestiv resa in i en otrygg flickas rika men skrämmande fantasiliv. De många översinnliga elementen balanseras skickligt mot konkreta detaljer ur skol- och familjelivet. I sin innovativa berättelse rör sig Henrika Andersson milslångt från både den idylliserande och den socialrealistiska barn- och ungdomsbokens stereotypier.
År 2010 nominerade IBBY Finland Emma Gloria och den röda Längtansboken till den internationella hederslistan för barn- och ungdomslitteratur.
En skärva av själen belönades av SLS år 2015:
Berättelsen skär rätt in i femtonåringens värld, med en tonsäkerhet och trovärdighet som imponerar, och med en självklar förankring i såväl fysiska och konkreta detaljer som sammanhang. Det magiska tänkandet är ständigt närvarande, men magin är en farlig lekkamrat för ett utsatt barn. Mästerlig ambivalens samtidigt livsbejakande och livshotande.
Skådespel
Finn fem fel, Viiruslabbet
Vi som blev kvar, Unga Teatern
Jojo och Julia, YLE 2010
Riszon, ungdomsmusikal för FSF 2013
På kommande: "Var så god" högstadie- och gymnasiepjäs, teater Taimine 2016
Översättningar
Emma Glorija un sarkana Ilgu gramata (Lettiska)
Nauvo-Auvon oma kirja (Tammi)
Emma Gloria ja Kalamaran varjo (Tammi)
Nauvo-Auvo mun amour (Schildts & Söderströms 2013)
Nagu-nalle gjordes till tv-serie för FST