Henrika Andersson

Emma Gloria och den röda Längtansboken

Emma Gloria är nu fjorton år, och det mesta är annorlunda. Varslarna har tystnat, nu är det annat som tynger och gäckar. Det är Kata, som ibland är hennes bästa vän, och ibland sprider elaka rykten om henne. Det är kärleken till Sandor, fina, speciella Sandor, som plötsligt flyttar till Paris, och samtalen med Cecilia i den röda Längtansboken. Det är Rainer som värmer hennes fingrar genom att pussa dem, ett och ett, och den bankande huvudvärken som inte ger med sig.

Emma Gloria och den röda Längtansboken är en ungdomsbok som känns i huden, både glädjen över livet som öppnar sig på vid gavel och vämjelsen över vissa vuxnas svekfullhet är sällsynt levande beskrivna.

"Varje ensam flicka

bär en svart sten i sin ficka"

Recensioner

Med fin inlevelse skriver finlandssvenskan Henrika Andersson om kriser i en ung flickas liv. Vi har mött hennes känsliga Emma Gloria förr men med tiden har flickans problem blivit såpass annorlunda att boken fungerar fristående. ...

Denna ömsint beskrivna kärlekshistoria har en tydlig förankring i nuet, i Helsingfors och dess skolmiljö med mobiler och datorer. Men som skildring av en ung människas inre upplevelser, hennes psyke, är den tidlös.

Ying Toijer-Nilsson, Svenska Dagbladet

Henrika Andersson kommer nu, efter Emma Gloria och den röda Längtansboken, att räknas till de viktiga författarna av ungdomslitteratur i vårt land.

Redan med Emma Gloria och de Levande Varslarna år 2006 uppmärksammades hon genom att bli nominerad till kandidat för Finlandia Junior-priset.

Med årets bok överträffar hon alla förväntningar.

Ringa Sandelin, Åbo Underrättelser

En av årets bästa och mest tonsäkra svenska ungdomsromaner kommer från Finland.

Lena Kjersén Edman, BTJ

En fängslande eftertänksam bok som engagerar och innehåller mycket att fundera över. Porträttet av Emma är lyhört, krisskildringen omsorgsfull och trovärdig. Uttrycksfullt språk ...

Marie Louise Lindell, BTJ

ett litterärt bättre val ... Andersson skriver en bättre, vackrare, livligare prosa ...

Pian Ingström, Hufvudstadsbladet

Henrika Anderssons bakgrund som skådespelare och regissör märks i hennes författarskap. På ett oerhört känsligt sätt skildrar hon Emmas upplevelse av omvärlden och hennes känslor.

... viktig och väldigt njutbar läsning även för vuxna.

Sofie Knutar, Österbottens Tidning

Emma Gloria och den röda Längtansboken är i sin helhet en utmärkt balansgång mellan verklighet och fiktion. På ett träffande sätt skildras problem som känns aktuella och åldersmässigt korrekta. ... Det är en bok för dig som inte gillar att ständigt måsta ta del av en konstant mörk tillvaro, utan längtar efter en berättelse där glädjeglimtarna finner sig tillrätta bland tunga och svåra problem.

Sandra Arrila, Kyrkpressen

Emma Gloria och den röda Längtansboken
Slutsåld