Ida Wikström

Jag är en grafiker och illustratör med rötter i Pedersöre som levt och studerat i Åbo och Helsingfors innan jag återvände till Österbotten för några år sedan. Nu bor jag i Jakobstad tillsammans med min familj och vi trivs väldigt bra i litenheten.

När jag var fyra år fick jag mitt livs mest betydande litterära upplevelse i julklapp: ABCD av Inger och Lasse Sandberg. Bokens protagonister Laban och Labolina hjälper en häxa att återfinna sitt förrymda alfabet, och under resans gång samlar de hela alfabetet, ett collage av alla möjliga tänkbara bokstavsformer, i nedre kanten av sidorna. Jag var oerhört fascinerad av den här samlingen. När jag några år senare började skolan och skulle lära mig texta blev jag således tämligen besviken över att man inte får skriva med serifer i första klass. 

Nu är jag trettiotvå år klokare men har fortfarande med mig mitt bokstavsbagage och arbetar därför innerligt gärna med projekt där bokstäverna får synas.

Vad är kärnan i ditt konstnärskap?
Min konstnärliga kärna finns mitt emellan text och bild. Om jag ska rita av något blir resultatet alltid bäst om jag formulerar det som ska avbildas som en mening. Om jag ska skriva en text bestämmer jag först hur den ska se ut. Därför blir det ofta så att jag byter roller på de här två. Jag skriver helst bilder, och ritar helst texter.

Varför är litteratur viktigt?
För att den erbjuder en stor del av mänskligheten en rätt så hindersfri tillgång till andra världar.

Detta vet Google inte om mig:
Att jag har arrangerat titelspåret till Ghostbusters i c-moll för sopran, alt, klockspel och cello.

Pris
Hopeahuippu för Alberta Ensten och Uppfinnarkungen, Vuoden Huiput 2014.

Översättningar
Alberte Ensten og Oppfinderkongen, 2017. Förlag: Ekstistensen (Danmark).
 

Ida Wikström
Fotograf: Aja Lund Ladda ner fullstor bild