Josefin Sonck


Josefin Sonck (f. 1988) flyttade som 11-åring med sin familj från Vasa till Åland. Hennes intresse för berättande genom humor har funnits med sedan åren i sandlådan och växte sig ännu starkare under tiden som vilsen tonåring i ett nytt sammanhang.
Efter studenten flyttade hon till Sverige och bor sedan 2008 i Stockholm där hon har studerat teater och skådespeleri bland annat vid Stockholms Dramatiska Högskola och TV-produktion vid Medieinstitutet.
År 2014 började hon med standup och lyckades på bara några år vinna båda branschens och publikens hjärtan med sin fantasifulla men vassa och träffande humor.
I slutet av år 2019 bestämde sig Josefin för att i hemlighet och för sitt eget höga nöjes skull att skriva en roman. Tio dagar senare fick hon ett mejl med en förfrågan om hon någon gång funderat på att skriva en bok? Med den ganska filmiska starten fortsatte skrivprojektet som sedan resulterade i hennes debutroman ”Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren”.
Josefin tilldelades år 2021 Granberg-Sumeliuska priset av Svenska Litteratursällskapet.
Oavsett konstform är återkommande teman i Josefins produktion vassa iakttagelser kring mänskligt beteende, roliga personporträtt och en syrlig samtidssatir men också sorg, ensamhet och psykisk ohälsa och alltid framfört med fantasifulla resonemang.

Följ i sociala medier

Fotograf: Alison de Mars

Till pressrummet

Verk