Lars Sund

Med sinne för humor och dråpligheter tar han sig an allvarliga ämnen med inlevelse och skärpa. Den österbottniska dialekten och samhället är återkommande ingredienser i hans verk. Magisk realism och folkliga skrönor blandas friskt med dokumentära inslag till en underhållande och burlesk kompott. Han vågar pröva olika genrer och jonglerar med berättarperspektivet. Till hans styrka som berättare hör förutom ett mustigt språk, fantasi och humor, en känsla för miljöer, en förmåga att förmedla visuella svep och en förbluffande sakkunskap om en rad olika ämnen. Han är definitivt en av våra stora och särpräglade berättare. Motiveringen för Svenska kulturfondens kulturpris 2009

Det är en hemsk sysselsättning det här, rena brottningen. Egentligen borde jag bygga segelbåtar i stället

Lars Sund i Ny Tid 20.11.1997

Lars Sund är född i Jakobstad år 1953. Efter studier i engelska, svenska och litteraturvetenskap vid Åbo Akademi flyttade han i början av 1980-talet till Uppsala där han arbetat som journalist och författare. Sedan hösten 1999 är han författare på heltid.

Sund debuterade år 1974 med en lyriksamling, som året därpå följdes av romanen Natten är ännu ung. Med sina realistiskt återgivna gatuscener från Jakobstad blev den något av en kultbok bland finlandssvensk ungdom. Uppföljaren Vinterhamn beskriver studentlivet i Åbo på 1970-talet.
De följande åren använde Sund till flitiga studier på bibliotek och i arkiv. Resultatet blev en av bokhöstens märkligaste nya romaner, enligt rubriken till recensionen av Colorado Avenue i Uppsala Nya Tidning. Sunds berättartalang jämfördes med Marquez, Rushdie, Moberg och Linna.
Sex år senare kom den fristående fortsättningen Lanthandlerskans son.

Pris
Colorado Avenue belönades i Sverige med Lundequistska Bokhandelns stora litteraturpris och i Finland med Runebergspriset och Tack för boken medaljen. Både Colorado Avenue och Lanthandlerskans son nominerades till Finlandiapriset. Böckerna har också skrivits om till pjäser som haft stor framgång på Wasa Teater. Filmen Colorado Avenue (baserad på Colorado Avenue och Lanthandlerskans son) hade premiär 7.9.2007. Se trailern på Youtube
Eriks bok, den fristående, avslutande delen i Siklaxtrilogin nominerades till Finlandiapriset med motiveringen: "Avslutningen på trilogin, en bred episk roman där nuet möter historien på ett suveränt vis och där gångna släktleds röster blandas med berättarens uppfattning om händelserna gång och deras följder."
Eriks bok nominerades också till Nordiska Rådets litteraturpris och belönades med Statens litteraturpris år 2004. Sund får beröm bl.a. för sin infallsrikedom, humor och sitt glimrande språk.
"Boken är ett äventyr som med lätthet intar sin plats bland en av de stora romanerna i vårt lands moderna litteratur", säger statens litteraturkommission i sin prismotivering.
År 2004 belönade SLS Eriks bok med motiveringen: "I Eriks bok levandegörs väsentliga kapitel ur 1900-talets historia med hjälp av en imponerande mångsidig detaljkunskap och en driven och medryckande fabuleringskonst, som också omfattar innovativa berättartekniska grepp."
Lars Sund belönades 2009 med Svenska kulturfondens kulturpris. 
År 2011 belönade Svenska litteratursälskapet boken En morgontrött fågelskådares bekännelser med motiveringen: "Författaren skildrar mötet mellan människan och naturen på ett personligt plan genom fågelskådarens mödor och lyckostunder, men ger därtill både filosofiska och historiska utblickar på fågelskådandets historia och människans relation till naturen."
År 2015 belönade Svenska litteratursällskapet även romanen Tre systrar och en berättare.

Översättningar:
I Sverige utkommer Sunds böcker på Norstedts förlag. Han har också blivit översatt till finska, tyska, estniska, danska, ryska och franska.
 
Vad är kärnan i ditt författarskap?

Att berätta goda historier, som får oss att skratta och gråta och känna med berättelsens personer - helst allt samtidigt.

 

Varför är litteratur viktigt?

Därför att den i allra bästa fall kan säga något om oss själva.

Lars Sund
Fotograf: Cata Portin Ladda ner fullstor bild