Susanne Ringell

Hennes språkliga originalitet är stor. Hon har en förmåga att hitta det exakta uttrycket, den rätta språkbilden som ändå överraskar. Hennes användning av klichéer och stereotyper är alltid medveten, ofta rolig. Tuva Korsström: Från Lexå till Glitterscenen

Susanne Ringell är född i Helsingfors år 1955. Ringell har studerat vid Helsingfors universitet och Teaterhögskolan och arbetat som skådespelare och dramatiker vid olika finlandssvenska teatrar. Förutom böcker har Ringell också skrivit pjäser och hörspel.

Översättningar
Ringells roman Katt begraven utkom på franska under titeln Chat enterré år 2006
Vattnen utkom år 2013 på Serbiska, en novell ur Vattnen har utkommit på engelska i tidskriften The Stinging Fly år 2013 och en år 2014.

Pris
Ringells debutbok Det förlovade barnet belönades med Granberg-Sumeliuska priset år 1994 och nominerades till Runebergspriset. År 1999 mottog hon pris av Svenska litteratursällskapet för Åtta kroppar. Ringells bok Av blygsel blev Adele fet nominerades till Runebergspriset år 2000.
År 2004 belönades Katt begraven av Svenska litteratursällskapet med motiveringen: "Med målmedveten elegans arbetar sig berättelsen fram på minst två plan. Den utmanar den traditionellt berättande romanens böjelse för realism, utan att svikta i konkret trovärdighet. Stilens djärva men behärskade skärpa ger framställningen en särpräglad rymd som är generös mot olika läsarter."
Ringells novell Mellan sylta och kompott ur En god Havanna nominerades till Sveriges Radios Novellpris 2007.
I maj 2008 belönades Ringell med Hugo Bergroths språkpris: "Hennes språk kännetecknas av lekfullhet samtidigt som det är både elegant och stringent."
Ringell tilldelades 2010 ett pris av Svenska litteratursällskapet: "Susanne Ringell är en dramatiker med en starkt personlig profil. Hon behandlar teman som mörker och ljus, liv och död, helighet och vardag i ett anspråkslöst tonläge och med underfundig humor. Hennes kontrastrika ämnesval och genomtänkta språk bildar en tacksam grogrund för det sceniska uttrycket."
År 2010 fick Ringell Svenska Yles litteraturpris för sin novellsamling Vattnen: Juryn, bestående av översättarna Slavica Agatonovic och Zeljka Cernok, säger i sin prismotivering att ingen skriver som Ringell - "varje ord är slipat till perfektion och varje enstaka mening är laddad".
Sveriges Radio valde Ringell till månadens diktare i juli 2013 med samlingen På utvägen var jag en annan. 

Susanne Ringell
Fotograf: Anders Larsson Ladda ner fullstor bild