Livet & USA – Peppe Öhman förklarar landet vi trodde att vi kände


Hur är det egentligen att leva i USA – ett land som känns allt svårare att förstå? Författaren och journalisten Peppe Öhman har bott i Los Angeles i tolv år och skaffat sig en unik inblick i den amerikanska vardagen, medielandskapet och politiken. I Livet & USA väver hon samman personliga erfarenheter med skarpa analyser av det enorma, komplexa USA. 

Med sin bakgrund som statsvetare och journalist, utbildad vid Helsingfors universitet och University of Southern California, har Öhman en skarp blick för landet hon lärt sig att älska. Hon skildrar USA bortom klyschorna och hjälper läsaren förstå en stormakt i ständig förändring.

Vi passade på att ställa henne några frågor inför boksläppet:

Livet & USA är ett slags USA for dummies. Vilket är det vanligaste missförståndet vi i Norden har om USA?
– Att amerikaner är dumma och ytliga. I det här landet finns de dummaste, men också de smartaste människorna på jorden. Gällande ytligheten väljer jag alltid hellre en amerikan som säger How’s it going än en granne i Finland som vänder bort blicken när vi möts i trappan.

Du älskar och hatar USA – vad älskar du, och vad hatar du?
– Jag hatar politiken som skapat djupa samhällsklyftor, rasism och ett förakt mot svaghet. Jag hatar den nuvarande administrationens korruption, girighet och grymhet. Jag älskar vänligheten och möten med människor, den fantastiska naturen och känslan av att ständigt vara ute på ett äventyr.

Din bok ger en djupare förståelse för det som händer i USA just nu. Var det en medveten målsättning?
– Jag tror att det är viktigt att förstå historia och bakgrund för att kunna förstå det som händer i USA i dag. När man förstår sammanhanget är det lättare att förstå dagspolitiken.

Hur mycket sanning finns det i klyschorna om USA? 
– Allt du sett på film och tv existerar i verkligheten. Alla karaktärer, personlighetstyper, landskap, traditioner kring fotboll och high school, Thanksgiving och Halloween finns på riktigt. Däremot säger folk faktiskt hej då eller have a nice day när de avslutar telefonsamtal.

Du har en journalistutbildning från University of California. Hur skiljer sig medielandskapet i USA från det nordiska?
– I USA är journalismen bredare och rikare. Trots att lokaltidningar och andra mindre medier, precis som i Norden, läggs ner i snabb takt, finns det fortfarande mycket starka och stora mediehus i USA. Det finns resurser att göra långa och djupa reportage och eftersom konkurrensen är så hård finns det en enorm kompetens bland journalisterna. Samtidigt växer mindre självständiga medier på bland annat sociala medier och Substack.