Nominerade till Runeberg Junior 2024

Nominerade till Runeberg Junior 2024

 

Mitt idiotiska liv av Petra Lillsund Botéus (text) och Herta Donner (illustration) och Ljusligheter av Hanna Lundström (text) och Maija Hurme (illustration) är nominerade till Runeberg Junior.

Förvalsjuryns motiveringar:

Mitt idiotiska liv

Nu kommer det. I våras blev Jossan sjuk. Inte bara lite lagom sjuk, som man blir när man är förkyld eller har vattkoppor. Nej, jätte-jättesjuk. Jossans sjukdom är så hemsk och farlig att jag knappt kan säga ordet utan att rysa. Sjukdomen börjar på C och slutar på ANCER. Så nu vet du.

Mitt idiotiska liv ger det yngre barnet en inblick i ett lite större barns unga liv. Motsvarande böcker skrivna i dagboksform finns i mängder och första tanken kan vara att formatet inte längre kan ha något nytt att erbjuda men där tar du fel. Petra Lillsund Botéus visar att det i allra högsta grad är möjligt. Vi tas ett steg längre än det klassiska dagboksskvallret med målet att underhålla och får oss istället en lagom dos med växtvärk och stormiga känslor. En utmärkt bok för en storasysters lillebror och nästan helt perfekt för en lillasyster. Boken är även utmärkt för alla 8-åringar som någon gång tänker bli 11 år.

Viktigt på riktigt – det är det allt handlar om!

Ljusligheter

Kram                                                                                                                
Slut på sekunder
av ensamhet och kallt
I kramen finns ljuset
I kramen finns allt
I kramen finns värmen
I kramen finns vi
Det svåra har plötsligt
dragit förbi

Bokens hemlighet är tid. Om du tittar tillräckligt länge och noggrant, låter orden sjunka in i ditt sinne och låter bilderna i alla dess färger fylla ditt synfält så upptäcker du hela tiden något nytt. Det finns saker man inte kan säga med bara ord, de måste sägas genom färger och poesi. Denna diktbok är i slutändan också en faktabok. När man läst boken märker man plötsligt att man lärt sig lite mer.

Vinnaren offentliggörs i 5.2.2023. Priset tilldelas en finländsk barnbok för barn i åldern 6–9 år.

Runeberg Junior delas ut av Borgå stad och tidningen Östnyland. Priset är 10 000 euro och har delats ut sedan 2017.