Parland och Byggmästar nominerade till Runebergspriset

Parland och Byggmästar nominerade till Runebergspriset
Vill du kyssa en rebell? av Eva-Stina Byggmästar och Skrivet på revbenen av Sofia Parland är två av tio nominerade till Runebergspriset 2024.
 
Böckerna har valts bland nästan 230 finländska titlar.
 
Urvalsjuryns motivering för Vill du kyssa en rebell?:
 
Eva-Stina Byggmästars diktsamling Vill du kyssa en rebell? är kärleksdikt med extra allt. Byggmästar rör sig från helighetens höjder ner över jorden, mot dess yttersta kanter och innersta bortglömda vrår. Bland högspänningsledningar, ishavshorisonter, exotiska frukter och gamla kapsyler röjer hon rum för kärlekens alla skepnader. Det är lekfullt, konstfullt, roligt och på fullaste allvar. Byggmästars poesi slår mot konventionerna med hjärtats queera kraft.
 
Urvalsjuryns motivering för Skrivet på revbenen:
 
Sofia Parlands debut Skrivet på revbenen är en akut och djupt personlig skildring av att vara hemma både i Ryssland och i Finland i en tid präglad av krig och tilltagande xenofobi. Med kompromisslös konstnärlig integritet varvar Parland dagbok, poesi, essä och novell. Finlands såriga östgräns löper rätt genom henne. Rysslands anfallskrig mot Ukraina försätter henne i ett existentiellt skruvstäd. Parland sätter ord på våldet som omger oss och på människoblivandets smärta i en samtid som tappat sin framtid.
 
Stort grattis också till Anu Kaaja från vårt finskspråkiga förlag som är nominerad med sin bok Rusetti.
 
Vinnaren offentliggörs på Runebergsdagen den 5 februari 2024.
 
Runebergspriset instiftades år 1986. Priset utdelas av tidningen Uusimaa, Borgå stad, Suomen Kirjailijaliitto, Suomen arvostelijain liitto och Finlands svenska författareförening. Prissumman är 20 000 euro.